INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tájékozatlanok a magyar betegek a gyógyszereket illetően

Infostart / InfoRádió
Rendkívül tájékozatlanok a magyar betegek a gyógyszerek helyes használatát és lehetséges mellékhatásait illetően - derül ki egy kutatásból. Az emberek 25 százaléka használ rendszeresen gyógyhatású készítményeket vagy étrend-kiegészítőket, de döntő többségük azt hiszi, hogy ezek ugyanolyan szigorúan ellenőrzött termékek, mint a gyógyszerek - mondta a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. vezető elemzője.

Teljes fogalomzavar van az emberek fejében az egyes termékkategóriákat illetően: tízből hatan úgy gondolják, hogy a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszerek mögött - ismertette az InfoRádióval a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatásának eredményeit a cég vezető elemzője.

A gyógyhatású készítményekről sokan tévesen gondolják, hogy gyártóikat folyamatosan ellenőrzik, vagy hogy a jobb szereket a gyártók saját ügynökhálózattal forgalmazzák - tette hozzá Kiss Katalin.

A lakosság negyede által rendszeresen vásárolt érend-kiegészítőkkel kapcsolatban is hasonló fogalomzavart tapasztaltak a kutatás készítői. A legnagyobb tévhit az, hogy ezeknek a szereknek a forgalomba hozatalához engedély kell.

A vény nélkül kapható készítményekről sem tudnak sokat a vásárlók: 83 százalékuk szerint a szerekhez mellékelt betegtájékoztató a biztonságos szedéshez minden információt megad. Ez viszont nem igaz - mondta Kiss Katalin -, hiszen a betegek egyéni, speciális problémáira a tájékoztatók nem adnak választ.

A vényköteles gyógyszereknél sem jobb a helyzet: tíz emberből csak kilencen tudják, hogy az ilyen készítmények kiváltásához orvosi receptre van szükség, sokan pedig úgy gondolják, hogy ezek kifejlesztése nem feltétlenül igényel sok időt - magyarázta a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. vezető elemzője.

A gyógyító, megelőző termékekkel kapcsolatos tájékoztatás társadalmi feladat, vagyis nem csak a gyógyszercégek vagy szakmai közösségek, hanem a gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők forgalmazásával foglalkozók felelőssége is - hangsúlyozta Kiss Katalin.

Az elemző szerint a törvényalkotóknak is van feladatuk a kérdésben: pontosabban kellene szabályozni, milyen termékek kerülhetnek forgalomba.

Hanganyag: Seres GerdaA címlapról ajánljuk