eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Közéleti személyiségek tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen

Nyilatkozatban tiltakozik 21 magyar és külföldön élő közéleti személyiség a szlovák államnyelvtörvény ellen. A dokumetnum aláírói úgy vélik: a jogszabály a szlovákiai kisebbségek anyanyelv-használatának súlyos és értelmetlen korlátozását jelenti. Azt is hangsúlyozzák, hogy az ember alapvető jogai közé tartozik, hogy azonos anyanyelvűekkel közös anyanyelvükön érintkezzen.

Úgy fogalmaznak: az európai közvélemény felelőssége, hogy felemelje a szavát a szlovák törvény ellen. Az aláírók egyben felhívják a figyelmet arra, hogy az államnyelvtörvény szemben áll a magyar-szlovák alapszerződéssel, az Európa Tanács a nemzeti kisebbségekről szóló keretegyezményével.

A nyilatkozatot ellátta kézjegyével többek között Bábel Balázs római katolikus érsek, Csoóri Sándor Kossuth- és Herder-díjas költő, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Ivan Sanders, aki a New York-i Columbia Egyetemen közép-európai és magyar irodalmat tanít, valamint Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×