eur:
396.77
usd:
355.4
bux:
74553.8
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Romagyilkosság: Cs. Istvánt tucatszor vizsgálták pszichológusok

Koszovóban szolgáló békefenntartóként az átlag katonánál gyakoribb és alaposabb pszichológiai vizsgálatokon esett át a romák meggyilkolásával gyanúsított Cs. István - tudta meg az InfoRádió. Sőt, az ilyen alakulatokban szolgálók lelkiállapotát hazatérésük után is ellenőrzik. A honvédség tehát olyan embert talált alkalmasnak katonának és képzett ki emberölésre, akit környezete kamaszkora óta cigánygyűlölőnek tart, és aki leszerelése után néhány órával a cigányok kiirtására buzdított az interneten.

A katonának jelentkezők először a budapesti Petőfi laktanyában, az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton találkoznak pszichológussal, aki elbeszélget velük, majd kitöltenek néhány tesztet és kérdőívet. A pszichológus ezután dönt arról, hogy a jelentkező alkalmas-e a katonának. A kamaszkora óta közismerten cigánygyűlölő, időként szkinhed bandájával romákat megverő Cs. István annak bizonyult, hiszen csak így lehetett a debreceni Bocskai István Lövészdandár szerződéses katonája.

Ezt követően az alapkiképzés során, majd bizonyos időközönként szolgálat közben is átesnek egy-egy felmérésen a katonák. Leggyakrabban azokat vizsgálják meg, akik külszolgálatot teljesítenek. Cs. István is közéjük tartozott: sajtóhírek szerint legalább két ciklusban szolgált a koszovói magyar KFOR-misszióban és csak tavaly szerelt le a honvédségtől. Ezek szerint ő is átment egy alapos ellenőrzésen, és részt vett egy harminc órás pszichológiai tréningen, mielőtt kiutazott Koszovóba, ahol a távirati iroda értesülése szerint tisztesként szolgált az egyik gépesített lövészzászlóalj gépkocsivezetőjeként.

A honvédség szakemberei a külhoni szolgálatból hazatérőket sem hagyják magukra - mondta korábban, nem az üggyel összefüggésben - a Honvédelem című szaklapnak Tarnóczi Richárd ezredes, a Magyar Honvédség főpszichológusa, aki maga is dolgozott az afganisztáni misszióban. Ez azt jelenti, hogy Cs. Istvánnak is részt kellett vennie egy háromlépcsős, úgynevezett reintegrációs folyamatban, hogy zökkenőmentesen visszailleszkedjen a itthoni, békés környezetbe.

Ez a lelki utógondozás fél évig tart. Az első romák elleni támadás 2008 július 21-én történt Tarnabodon; Cs. István tavaly márciusban szerelt le a honvédségtől. Tehát nem kizárt, hogy még kapcsolatban volt a honvédség pszichológusaival, amikor már szervezte a gyilkosságokat, és Csontrabló néven a haon.hu, illetve a sportmotor.hu oldalakon a cigányok kiirtására buzdított.

Hangsúlyozandó azonban, hogy mindebből hivatalosan csak azt erősítették meg, hogy Cs. István katona volt, és csak gyanúsított az ügyben, akit megillet az ártatlanság vélelme, és aki tagadja a gyilkosságok elkövetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

A McLarennél Lewis Hamilton 2012-es távozása után komoly vesszőfutás kezdődött, ami főként a rossz motorválasztás számlájára volt írható. Az elmúlt években viszont sokat fejlesztett a brit istálló, aminek a gyümölcse az idei szezonra érett be – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a Lando Norris–Oscar Piastri páros nagyon jól működik, igaz, vannak hiányosságaik is, így egyáltalán nem lehet leírni Max Verstappent.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 12:41
×
×
×
×