eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem hívják vissza a BKV igazgatóságát - a nap legfontosabb hírei

Nem hívják vissza a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait, miután a főpolgármester kezdeményezését csak az SZDSZ támogatta a keddi ötpárti egyeztetésen. Demszky Gábor szólt arról is: nem ért egyet azzal az MSZP-s javaslattal, hogy a BKV felügyelete a szocialista Hagyó Miklóstól Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyetteshez kerüljön át. Úgy fogalmazott: az MSZP-frakció és Hagyó Miklós nélkül nem dönthet az ügyben.

Korábban Steiner Pál, a szocialisták frakcióvezetője azt mondta: Demszky Gábor saját hatáskörben is intézkedhetne a felügyelet áthelyezéséről. Tarlós István, a Fidesz fővárosi képviselőcsoportjának vezetője arról beszélt, hogy a teljes fővárosi MSZP belebukott a BKV végkielégítési ügyeibe.

A BKV felmondott Hagyó Miklós szóvivőjének

Rendes felmondással megszüntették Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének munkaviszonyát a BKV-nál. Erről Kocsis István, a társaság vezérigazgatója számolt be, hozzátéve, hogy az ügyben a múlt héten rendelt el vizsgálatot. Korábban az Index írta meg, hogy a politikus tanácsadója a BKV-nál is alkalmazásban áll.

Hunvald Györgyöt visszahívják tisztségeiből

Kezdeményezi a fővárosi MSZP-frakció Hunvald György, Erzsébetváros előzetes letartóztatásban lévő szocialista polgármesterének visszahívását valamennyi gazdasági társaságban betöltött funkciójából. Korábban a Magyar Nemzet azt írta: a politikus még mindig csaknem 250 ezer forintot kap havonta a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottsági és a Péterfy-kórház felügyelőtanácsi tagsága után.

Csak korlátozottan lehet bekamerázni a BKV járműveit

Az adatvédelmi biztos szerint csak korlátozottan alkalmazhatók kamerák a BKV járművein. Jóri András azzal összefüggésben tette közzé álláspontját, hogy a közlekedési társaság kísérleti jelleggel kamerákat szerelt fel néhány járművére. Az ombudsman az InfoRádióban elmondta: az utasok teljes körű megfigyelését a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé.

Rokonok lehetnek a romák gyilkosai

Nem zárja ki a rendőrség, hogy egymás rokonai lehetnek a romák elleni támadások elkövetői. Erről Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője beszélt a TV2 hírműsorának. Később Bartha László, a nyomozó iroda szóvivője azt közölte: folyamatosan zajlik a Kislétán meglőtt roma kislány meghallgatása pszichológus és pszichiáter segítségével, de eddig érdemi információkat nem kaptak tőle. Közben az önbíráskodás törvényellenességére és veszélyére figyelmeztetett az Országos Cigány Önkormányzat. A szervezet közleményében arra kérte a roma vezetőket, ne intézkedjenek egyedül, hanem mindig a rendőrséggel közösen szervezzék meg a romák és nem romák védelmét.

Visszaesett a miniszterelnök népszerűsége

A júniusi szintre esett vissza a miniszterelnök népszerűsége, de 47-ről 57 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a Bajnai-kormány a parlamenti ciklus végéig hivatalban marad - áll a Medián legfrissebb felmérésében; az adatokat a hvg.hu tette közzé. A közvélemény- és piackutató intézet felmérése szerint szinte minden politikus népszerűsége csökkent, de a sorrend nem változott: Sólyom László köztársasági elnök áll az élen, majd a Fidesz vezetői foglalják el a népszerűségi lista következő 7 helyét.

A Fidesz-KDNP segítené a hitelkárosultakat

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz-KDNP a hitelkárosultak megsegítésére - jelentette be a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője. Soltész Miklós elmondta: a többi között azt kezdeményezik, hogy alkossanak megfelelő szabályozást a kilakoltatások megelőzése érdekében. Az ügyben rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés szociális bizottsága; állásfoglalásában a testület felszólítja a kormányt, hogy a szükséges törvényjavaslatokat szeptember 15-ig terjessze be a parlamentnek.

Kétszeresére nőtt a passzív táppénzesek száma egy év alatt

Csaknem 100 százalékkal növekedett az év első 7 hónapjában az úgynevezett passzív táppénzen lévők aránya, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: ezek az emberek már a munkaviszony megszűnése után mentek táppénzre. Bogdán Zsuzsanna azzal összefüggésben beszélt erről, hogy több mint 63 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első 7 hónapját az Egészségbiztosítási Alap az előirányzott 5,2 milliárd forint helyett.

Sziget: több mint 150 millió forintos nyereség

Több mint 150 millió forintos nyereséggel zárt az első becslések alapján a Sziget Fesztivál a szponzorációs bevételek visszaesése ellenére. Az econet.hu Nyrt. közlése szerint ez mintegy 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest. A fesztiválon az idén rekordszámú, 390 ezer látogató vett részt, a napi csúcs 70 ezer vendég volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×