eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Magyar fiatalok jártak a Nemzetközi Űrtáborban

Az idén is két középiskolás - Varga Márton, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, valamint Zipperer Bernadett, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója - képviselte Magyarországot a Nemzetközi Űrtáborban az Egyesült Államokban - tájékoztatta a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a diákok pénteki hazatértét követően az MTI-t.

A MANT minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákok mellé. Az idén Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda Munkatársa, a MANT elnökségi tagja kísérte el a fiatalokat az Egyesült Államokba, ahol a tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehetett részt.

A július 24-től augusztus 1-ig tartó rendezvény során, amelyre Alabama államban, Huntsville-ben került sor, a diákok egyebek közt megismerkedtek, hogy milyen kísérleteket végeznek az űrhajósok, s kipróbálhatták magukat az űrhajósoknak szánt szimulátorokon. Így megtapasztalhatták a centrifugát, ahol a normál gravitációs terhelés 3-4-szeresének voltak kitéve. A kilövésszimuláció során egy magas toronyra illesztett sín mentén indítják nagy gyorsulással a jelentkezőket, ekkor a lendület elvesztésekor átélhető a súlytalanság.

A közlemény szerint Zipperer Bernadettnek legjobban az első önálló űrrepülőgépes szimuláció tetszett, amelyben fedélzeti mérnök volt. Egy elromlott műholdat is meg kellett űrséta során javítania, s Bernadett sikeresen teljesítette a küldetést.

Varga Márton képzeletét leginkább a Pathfinder űrrepülőgép-makett, az amerikai űrrepülőgép-rendszer eredeti deszkamodellje ragadta meg, valamint a repülőszimulátor. Fantasztikusak voltak az űrrepülőgépes küldetések: az "űrutazások" során volt kutató az űrállomáson, s fedélzeti mérnök az űrrepülőgépen.

A küldöttség az űrtábor előtt Washingtonban járt, s egyebek közt meglátogatta a Smithsonian Intézetet, ahol látta az Apollo-11 parancsnoki modulját és holdkőzeteket. Az elmúlt napokat viszont New Yorkban töltötték, ahol egyebek közt megnézték a Természettudományi Múzeum időszaki csillagászati és űrkutatási kiállítását.

Magyarország először 1992-ben kapott lehetőséget arra, hogy egy-egy középiskolás fiút és lányt küldjön az amerikai úrkutatási hivatal, a NASA Huntsville-ben lévő Nemzetközi Űrtáborába. A delegálást a Magyar Asztronautikai Társaság végzi, minden évben a MANT által meghirdetett esszépályázat győzteseit küldi az Egyesült Államokba.

A 2008 őszén kiírt pályázat Európa a világűrben témában várta a dolgozatokat. A 16 éves Varga Márton Európa felnő címmel írta pályamunkáját, amellyel első díjat nyert. Ebben az Európai Űrügynökség (ESA) kitalált munkatársát interjúvolta meg az eddigi európai fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről.

A 15 éves Zipperer Bernadett Reszkess Univerzum, Európa rád figyel című dolgozatával második helyezést ért el. Pályázatában az európai űrkutatás rövid történelmi áttekintését adta, majd elemezte öt Európa által kivitelezett űrprojektet.

Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 14:59
×
×
×
×