eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Paul Lendvai polgárháborút vizionál a magyarok és a romák között

A romák bűnbakként való folyamatos megbélyegzése a jobboldali-radikális médiában és a rendőrség tehetetlensége a tettesek kézre kerítésében Paul Lendvai ausztriai magyar író szerint oda vezethet, hogy polgárháborús állapotok alakulhatnak ki a magas roma lakosságarányú falvakban és városrészekben.

Az európai és a magyar romák helyzetéről közölt vendégkommentárt Paul Lendvai tollából csütörtökön a Der Standard című osztrák napilap.

A birkenaui megsemmisítő táborban meggyilkolt mintegy 500 ezer roma és szinti között húszezer magyar cigány is volt - emlékeztetett Lendvai. Míg a magyar zsidók tömeges meggyilkolásáról - több mint 560 ezer áldozat - nagyszabású tanulmányok jelentek meg, a romák elleni népirtás alapos feldolgozása sajnos még várat magára - írta.

A II. világháború után, főként a kommunista diktatúrákban csaknem mindent a szőnyeg alá söpörtek, ami a közelmúlthoz tartozott, főként a nemzeti feszültségekkel és az úgynevezett "cigánykérdéssel" kapcsolatos dolgokat. A történelmi gyűlölet-, irigység- és félelemkomplexusokat mindenhol tabuként kezelték, és az iparosítás átmenetileg a romák számára is megteremtette a látszólagos teljes foglalkoztatást. A rendszerváltás és a nehézipar összeomlása után a képzetlen romákat különösen súlyosan érintette a munkanélküliség. Egy 2000-ben megjelent tanulmány szerint például Magyarországon az 1990-es évek végén a roma férfiak mindössze 29, a roma nők 19 százalékának volt munkaviszonya - írta a szerző.

Az Európai Unió megbízásából 2008-ban készült tanulmányok kilenc új tagállamban, köztük Romániában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában széles körű hátrányos megkülönböztetést mutattak ki a legszegényebb európai kisebbséggel szemben társadalmi, politikai és kulturális téren.

A gazdasági világválság keltette társadalmi feszültségek mindenhol fokozzák a diszkriminációt, és erőszakos incidensekhez is vezetnek a romák és a többségi lakosság között, a többi mellett Csehországban és Romániában is. A többségi társadalom mélyen gyökerező előítéletei a legtöbb romát érintő társadalmi és iskolai szegregáció következményeivel is összefüggenek.

A Magyarországon elkövetett célzott gyilkosságsorozat, amelynek eddig hat roma esett áldozatául, valamint más erőszakos cselekmények szélsőjobboldali csoportok uszításának a következményei is - mutatott rá a cikkíró, aki szerint a több mint hatszázezer roma esélytelenségéért és nyomorúságos helyzetéért felelősek a szociálliberális kormányok is.

A romák bűnbakként való folyamatos megbélyegzése a jobboldali-radikális médiában és a rendőrség tehetetlensége a tettesek kézre kerítésében viszont még rosszabbat sejtet: polgárháborús állapotok alakulhatnak ki a magas roma lakosságarányú falvakban és városrészekben - írta Paul Lendvai.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×