eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Halál a hídon: milyen veszélyek leselkednek a biciklisekre?

Minden építkezés halálos csapda lehet a bicikliseknek, mert Budapest vagy bármelyik magyar város nem Amszterdam: nálunk nem kötelező biztonságos kerülőutat nyitni a kerékpárosoknak. Nekik és a gyalogosoknak sokszor csak a forgalmas úttest és a veszély marad, mert az útfelújítók sokszor még körbe sem kerítik a munkaterületet, nemhogy kivilágítanák azt. A szentesi Tisza-hídon egy fiatalember most az életével fizetett ezért.

Többször figyelmeztette a kivitelezőket a 451-es számú főút majdnem egy éve felújítás alatt lévő Tisza-hídjának veszélyességére annak 32 éves férfinak a nagybátyja, aki vasárnap hajnalban a szentesi átkelőn kerékpárjával egy kivilágítatlan és körbe sem kerített munkagödörbe esett, majd meghalt.

Cseuz László tapasztalt kerékpáros; eddig négy olimpiára biciklizett el. A testnevelőtanár először a promenad.hu-nak nyilatkozott, majd az InfoRádióban is azt mondta: a tragédia megelőzhető lett volna, ha a gödröt körbekerítik és kivilágítják.

Korábban őt is leparancsolta a munkaterületről - sőt, rendőrt is hívott hozzá - egy biztonsági őr, amikor a szerinte életveszélyes út helyett mellette biciklizett, a halálos baleset előtt egy-két órával pedig egy fiatal lány esett a gödörbe, bár ő épen megúszta. Cseuz László előre megmondta, hogy a hídon - ahol a biciklisek még a jelzőlámpát sem láthatják jól - meghal valaki - személyes tragédiája is, hogy igaza lett: az unokaöccse veszett oda.

A Magyar Közút Csongrád megyei igazgatóságának osztályvezetője szerint a balesetnek munkavédelmi oka volt. Rigó Mihály ennél többet azonban ismételt kérdésünkre sem mondott, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat még folyamatban van. Azt azonban elismerte, hogy a gödör nem volt körbekerítve.

<

Fotó: Donka Ferenc - Csongrád TV, promenad.hu

Ilyen rendszeresen előfordul; az útfelújítást végzők vagy az építkezők nem biztosítanak alternatív útvonalat a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, és emiatt megnő a balesetek száma - mondta a szentesi tragédia kapcsán az InfoRádióban László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Szerinte egyébként az ország több vidékén arányaiban ugyanannyian bicikliznek rendszeresen, mint Amszterdamban - márpedig a holland fővárosban szükség esetén kötelező biztonságos kerülőutat nyitni a kerékpárosoknak.

A Tisza-hídon meghalt férfi ügyében a Szentesi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×