eur:
388.36
usd:
361.92
bux:
69152.64
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hogyan lehet támogatást igényelni a krízisalapból?

Mától igényelhetik a rászorulók a krízisalapból elérhető egyszeri támogatást. Kedvező elbírálás esetén 20 és 100 ezer forint közötti összeget kaphatnak a válság miatt bajba jutottak. A rendszer elindulása alkalmából a Miniszterelnöki Hivatal kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatót tartott a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban.

Augusztus 3-tól lehet igényelni a krízisalap 20, 50, vagy különleges esetben 100 ezer forintos egyszeri támogatását azoknak, akik a pénzügyi és gazdasági válság miatt bajba jutottak.

Budapest XIII. kerületének jegyzője az InfoRádiónak elmondta: azok igényelhetik a pénzt, akik Magyarországon laknak vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbért.

Prehlik Lajos hangsúlyozta: azok, akik igényelni szeretnének pénzt a krízisalapból, az önkormányzat ügyfélszolgálatára kell bemenniük, hogy ott kitöltsenek egy adatlapot. Ezt a formanyomtatványt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság honlapjáról is le lehet tölteni.

Az igénylőlaphoz két igazolást kell csatolni: az egyiket arról, hogy az igénylő jövedelme 2008 szeptembere óta 20 százalékkal csökkent, valamint arról, hogy lakáscélú törlesztése több mint 20 százalékkal növekedett 2008 szeptembere óta. Egy feltétel teljesülése is elegendő a jogosultsághoz.

A 100 ezer forintos egyszeri támogatáshoz három feltétel szükséges: a fent említett esetekben a 20 százalékos arány 30 százalékra való emelkedése, továbbá hogy a családfő három kiskorúról gondoskodik.

A kríziskezelő programról júniusban döntött a Bajnai-kormány. A krízisalap nyitott alapként működik, amelyet a kormány egymilliárd forinttal hozott létre. Az alapba történő felajánlásokat november 15-ig várja a kabinet, a program első üteme a tervek szerint november 30-ig tart.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×