INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nézze meg, kiket küldenek el az állami cégektől!

Infostart / InfoRádió
Az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak húsz százalékát bocsátják el jövő hónaptól, és ezzel egy időben csökkentik a posztjukon maradók javadalmazását. A menesztettek névsorát a Heti Válasz hozta nyilvánosságra.

Augusztusban 86 állami cég 262 igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagja mondhat búcsút a posztjának. Köztük van Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter, a Szilvásy György egykori titokminiszter jobbkezeként jegyzett Rákosi Ferenc, a Kulcsár-ügyben elítélt Kodela László és a pákozdi földügyben vádlott Benedek Fülöp - emeli ki a Heti Válasz, amelynek internetes kiadása teljes egészében közli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től kapott listát.

A valójában már 2008-ban megkezdett létszámleépítés az 1100 fősnél is nagyobbra duzzasztott igazgatósági-felügyelőbizottsági kar körülbelül 20 százalékát érinti. 11 társaságnál a teljes igazgatóságot megszüntették, ezeknél a vezérigazgató gyakorolja majd az irányítási jogokat.

A megszorítás legnagyobb "vesztese" a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., illetve a Magyar Villamos Művek Zrt. Ezeknél nyolc-nyolc igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag posztját számolják fel még ezen a héten. Akik maradnak, azok is kevesebbet keresnek majd - mondta korábban az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs vezetője. Száraz Gábor kifejtette: összesen 67 milliós megtakarítást értek el azzal, hogy csökkentették a tiszteletdíjakat, valamint a létszámot.

Egy idén májusi összesítés szerint a 149 többségi állami tulajdonú társaságban a több mint 1100 igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tag és elnök havi tiszteletdíja együttesen meghaladta a bruttó 121 millió forintot.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk