eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Nézze meg, kiket küldenek el az állami cégektől!

Az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak húsz százalékát bocsátják el jövő hónaptól, és ezzel egy időben csökkentik a posztjukon maradók javadalmazását. A menesztettek névsorát a Heti Válasz hozta nyilvánosságra.

Augusztusban 86 állami cég 262 igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagja mondhat búcsút a posztjának. Köztük van Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter, a Szilvásy György egykori titokminiszter jobbkezeként jegyzett Rákosi Ferenc, a Kulcsár-ügyben elítélt Kodela László és a pákozdi földügyben vádlott Benedek Fülöp - emeli ki a Heti Válasz, amelynek internetes kiadása teljes egészében közli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től kapott listát.

A valójában már 2008-ban megkezdett létszámleépítés az 1100 fősnél is nagyobbra duzzasztott igazgatósági-felügyelőbizottsági kar körülbelül 20 százalékát érinti. 11 társaságnál a teljes igazgatóságot megszüntették, ezeknél a vezérigazgató gyakorolja majd az irányítási jogokat.

A megszorítás legnagyobb "vesztese" a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., illetve a Magyar Villamos Művek Zrt. Ezeknél nyolc-nyolc igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag posztját számolják fel még ezen a héten. Akik maradnak, azok is kevesebbet keresnek majd - mondta korábban az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs vezetője. Száraz Gábor kifejtette: összesen 67 milliós megtakarítást értek el azzal, hogy csökkentették a tiszteletdíjakat, valamint a létszámot.

Egy idén májusi összesítés szerint a 149 többségi állami tulajdonú társaságban a több mint 1100 igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tag és elnök havi tiszteletdíja együttesen meghaladta a bruttó 121 millió forintot.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×