eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pénteken még kánikula erős UV-B sugárzással, szombaton lehűlés

Még pénteken is kánikula lesz, 31-36 Celsius-fok várható, a hőségriasztást azonban várhatóan visszavonják, mert szombaton hidegfront vonul át az országon - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa pénteken reggel az MTI-nek.

A kánikula megszűnik, szombaton és vasárnap már hűvösebb idő lehet. Az előrejelzések szerint szombaton 24-29, vasárnap pedig 25-26 Celsius-fok várható, jövő héten 30 Celsius-fok körül lesz a hőmérséklet - közölte a meteorológus.

Hozzátette: az előrejelzések szerint az UV-B sugárzás pénteken is nagyon erős, 7,7 lesz. (Az UV-B sugárzás értéke 7,0-től 7,9-ig számít nagyon erősnek, 8,0 felett már extrém mértékű.)

Török László azt mondta, pénteken van az utolsó napja a háromnapos meleg periódusnak, így várhatóan visszavonják a hőségriasztás.

A meteorológus közölte, hogy az éjszakai órákban gyenge, száraz hidegfront vonult át az ország felett, megerősödött a szél és pár fokkal lehűlt a levegő. A legerősebb, 111 kilométer/órás széllökést a Fejér megyei Felcsúton mérték hajnalban - tette hozzá.

A meteorológus azt mondta, az erős szél kelet felé vonul, napközben azonban átmenetileg mindenhol mérséklődni fog a légmozgás, éjszaka újabb hidegfront éri el az országot, és újabb viharos széllökésekre kell számítani a Kisalföldön.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdától második fokozatú hőségriasztást rendelt el, mert a hét közepétől a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×