INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Pénteken még kánikula erős UV-B sugárzással, szombaton lehűlés

Infostart / InfoRádió
Még pénteken is kánikula lesz, 31-36 Celsius-fok várható, a hőségriasztást azonban várhatóan visszavonják, mert szombaton hidegfront vonul át az országon - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa pénteken reggel az MTI-nek.

A kánikula megszűnik, szombaton és vasárnap már hűvösebb idő lehet. Az előrejelzések szerint szombaton 24-29, vasárnap pedig 25-26 Celsius-fok várható, jövő héten 30 Celsius-fok körül lesz a hőmérséklet - közölte a meteorológus.

Hozzátette: az előrejelzések szerint az UV-B sugárzás pénteken is nagyon erős, 7,7 lesz. (Az UV-B sugárzás értéke 7,0-től 7,9-ig számít nagyon erősnek, 8,0 felett már extrém mértékű.)

Török László azt mondta, pénteken van az utolsó napja a háromnapos meleg periódusnak, így várhatóan visszavonják a hőségriasztás.

A meteorológus közölte, hogy az éjszakai órákban gyenge, száraz hidegfront vonult át az ország felett, megerősödött a szél és pár fokkal lehűlt a levegő. A legerősebb, 111 kilométer/órás széllökést a Fejér megyei Felcsúton mérték hajnalban - tette hozzá.

A meteorológus azt mondta, az erős szél kelet felé vonul, napközben azonban átmenetileg mindenhol mérséklődni fog a légmozgás, éjszaka újabb hidegfront éri el az országot, és újabb viharos széllökésekre kell számítani a Kisalföldön.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdától második fokozatú hőségriasztást rendelt el, mert a hét közepétől a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A címlapról ajánljuk