eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

Szlovákiában az alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Koalíció Pártja

Szlovákiában az alkotmánybírósághoz fordul az államnyelvtörvény miatt a Magyar Koalíció Pártja. Vizsgálatot indított a Hídépítő Zrt az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában történt baleset miatt. Mindenütt kiváló a Balaton vízminősége a kánikula és a hétvégi vihar ellenére - a nap hírösszefoglalója.

Szlovákiában az alkotmánybírósághoz fordul, valamint tiltakozó akcióra is kész az államnyelvtörvény miatt a Magyar Koalíció Pártja - közölte a szervezet alelnöke. Berényi József az InfoRádióban hangsúlyozta: azért kérnek alkotmánybírósági állásfoglalást, mert jogtalannak tartják a jogszabályban meghatározott büntetések kiszabását. A szlovák államnyelvtörvényt a magyar parlamenti pártok is kifogásolják; az ezzel összefüggő, a négy frakció képviselője által aláírt nyilatkozatot Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke továbbította Pavol Paskának, a pozsonyi törvényhozás elnökének.

Két miniszter, szociálpolitikai szakértők és karitatív civil szervezetek vezetőinek részvételével megalakult a Kríziskezelő Program Tanácsadó Testülete. Herczog László, a szociális és munkaügyi tárca vezetője közölte: a testület feladata a kormány által június 17-én, egymilliárd forinttal indított krízisalap működésének figyelemmel kísérése, javaslatok megfogalmazása lesz. A kormány által létrehozott krízisalap egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerülő családoknak.

Már 80 ezer ember vesz részt az Út a munkához programban - közölte a szociális és munkaügyi tárca miniszteri megbízottja. Szűcs Erika elmondta: az önkormányzatok igyekeznek kihasználni a program adta lehetőséget, hiszen az számukra rendkívül jelentős, a munkabér mértékével megegyező támogatást jelent. Hozzátette: a településeknek így adott támogatás az idén meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Nem fizetik ki sem az adóhivatali, sem pedig a pénzügyőrségi dolgozóknak a szokásos, a bevételek túlteljesítéséhez igazodó évközi jutalmakat. A Pénzügyminisztérium közlése szerint a tárca vezetője erről a hét eleji egyeztetéseken tájékoztatta az APEH, valamint a vám- és pénzügyőrség vezetőit. Oszkó Péter ellentételezésként differenciált mozgóbér bevezetését javasolta a legalacsonyabb keresetűek esetében. Korábban Michalkó Péter, az adó- és pénzügyi-ellenőrzési dolgozókat tömörítő szakszervezet vezetője az InfoRádióban azt mondta: szeptembertől sztrájkra is készek az adóhatóság dolgozói, ha nem sikerül megállapodniuk az augusztusban esedékes prémiumról.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozik tovább Andrási Miklós. A közlekedési tárca emlékeztetett arra, hogy a szakembert július elsején nevezték ki a vasúttársaság igazgatóságának élére, az elnök-vezérigazgatói posztot tulajdonosi határozattal, a MÁV okiratának módosításával hozták létre.

Az idén is az OTP Bankot választotta a legjobb magyar banknak a londoni Euromoney gazdasági magazin, amely minden évben globális pénzintézeti rangsort állít össze. A szakfolyóirat júliusi számában közölt elismerési lista szerint az OTP továbbra is egyértelműen piacvezető Magyarországon. A cég tavaly a teljes magyar bankszektor adózott eredményének 40 százalékát adta.

Heteken belül szeretné lezárni a Hídépítő Zrt az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában történt baleset vizsgálatát. A hajnalban ledőlt és összetört hídelem miatt csaknem egész nap el kellett terelni a forgalmat, az útzárat csak kedd késő délután oldották fel. A balesetben egy munkás könnyebben megsérült. Fehér László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a balesetet okozhatta emberi mulasztás, és a gerenda hibája is. A 16 vasbeton-gerenda közül az utolsó tört el a beemelés közben, és magával sodorta a mellette lévő elemet is.

A parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánítását szorgalmazza a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor közölte: álláspontja szerint ezt a területet kormánybiztosnak kellene felügyelnie. Az ombudsman is azt javasolja, hogy a parlagfű elleni küzdelemről készüljön önálló, egységes, átfogó törvény. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság szerint az államnak nincs joga hagyni, hogy romoljon a környezet állapota.

Mindenütt kiváló a Balaton vízminősége a kánikula és a hétvégi vihar ellenére - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete. A hétfői felmérés alapján az egész tóban kevés az elszíneződést okozó algák mennyisége; az a-klorofill-koncentráció a megengedhető literenkénti 75 mikrogrammal szemben csak 6 és 16 mikrogramm között van.

Szerda reggeltől a hőség miatt ismét vizet osztanak Budapesten, a Deák Ferenc téren és több forgalmasabb csomópontban. A Fővárosi Vízművek közlése szerint a kitelepített vízcsomagoló a belvárosban várhatóan péntekig működik majd, amikor az előrejelzések szerint már enyhül a kánikula. Szerdától ismét nagyon erős, 7,9 körüli lesz az UV-B sugárzás elsősorban az ország nyugati és keleti részén. Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban emlékeztetett arra: a 10-es skálán 7 fölött számít nagyon erősnek, 8 fölött extrémnek az UV-B sugárzás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztás visszavonásáig napközben 11 és 15 óra között lehetőleg mindenki kerülje a napozást, és aki napra megy, később is használjon fényvédő krémet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×