INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Több évre lakatot tennének a túlszámlázó vendéglátó helyekre

Infostart / InfoRádió
Akár tíz évre is bezáratná a Magyar Vendéglátók Ipartestülete azt az éttermet, amely túlszámlázással vagy másképp károsítja meg külföldi vendégeit. Alexa György, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke a felvetés kapcsán azt ígérte, hogy bizottsága ősszel megvizsgálja a javaslatot, de úgy véli: azt ebben a formában nehezen lehetne beültetni a jogszabályi rendszerbe.

Nem egyszer előfordult már, hogy éttermekben, szórakozó helyeken több százezer forintos számlát állítottak ki külföldi vendégeknek, akik néhány italnál többet nem is fogyasztottak. Az ehhez hasonló esetek megakadályozása érdekében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete radikális javaslattal állt elő: több (akár tíz) évre zárják be azt a vendéglátó helyet, amely túlszámlázással vagy egyéb módon megkárosítja külföldi vendégeit.

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke az InfoRádiónak elmondta: érti és elfogadja a vendéglátósok indulatát, mert az ország jó hírével együtt sajátjukat is kockáztatják azok, akik becsapják a vendégeiket.

Alexa György azonban hozzátette: ez egy nagyon nehezen bevezethető és végrehajtható javaslat. Egy-egy hely bezáratására a helyi jegyzőnek van lehetősége, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdeményezheti, hogy a szórakozó hely ajtajára lakat kerüljön. Erre általában súlyos, a fogyasztóvédelmi törvényt akár többször is megsértő esetekben kerül sor.

A bizottsági elnök hangsúlyozta: megvizsgálják a javaslatot és áttekintik a fennálló jogszabályokat, hogy azok megfelelő rugalmasságot biztosítanak-e a helyi hatóságoknak ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak fellépni.

Ugyanakkor hozzátette: a tízéves bezárásról szóló javaslat nehezen beépíthető a jelenlegi jogszabályokba, és szerinte különbséget kellene tenni a külföldi és a magyar vendégek megkárosítása között is. Nyilvánvalóan a külföldi turistákat ért esetek súlyos károkat okoznak a hazai idegenforgalomnak, de az is fontos, hogy magyar vendéget se károsítson meg senki - hangoztatta.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk