INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bankgarancia-program a gazdaság élénkítésére

Infostart / InfoRádió
A járműipar és a logisztika után a kormány ezúttal gyógyszeripari és biotechnológiai akciótervet dolgozott ki. A kabinet ezen kívül döntött a gazdaságélénkítési bankgarancia-programról is.

Ötven milliárd forint értékben, alapvetően forgóeszközhitelt nyújt majd a Magyar Fejlesztési Bank a gazdaságélénkítési bankgarancia-program keretében - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Varga István elmondta: ez nemcsak magyar, és nemcsak kis- és közepes, hanem minden vállalkozás számára rendelkezésre áll. Az elsősorban termeléssel foglalkozó cégek kaphatják 125 millió és öt milliárd forint közötti értékben, legfeljebb 5 éves lejáratra.

"Az érintett szektorok a feldolgozóipar, az építőipar, a logisztika, információtechnológia, a szállítás, illetőleg a vendéglátás és a hulladékgazdálkodás" - sorolta a tárcavezető.

A program 2011. december 31-ig szól. A 80 százalékos támogatást azonban nem adják ingyen. A díj a felvett hitel néhány tized százalékától egészen hat százalékig terjed. Mértéke attól függ, hogy a vállalkozás mennyire hitelképes, illetve, hogy milyen garanciákat tud nyújtani. A magyar állam készpénzfizetési garanciát ad az MFB-nek.

Más témáról szólva a gazdasági miniszter közölte: a járműipar és a logisztika után a kormány ezúttal gyógyszeripari és biotechnológiai akciótervet dolgozott ki. Varga István jelezte: Magyarországon a gyógyszeriparban több mint 15 ezren dolgoznak. A gazdasági termeléshez pedig 2,7 százalékban járul hozzá.

A biotechnológiákban kisebb cégek vesznek részt Magyarországon és magyar, illetve nemzetközi gyógyszeripari vállalatok beszállítói.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk