eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Retkes Attila lett elnök, Weinek Leonárd csak harmadik lett, majd távozott - hírösszefoglaló

Retkes Attila lett az SZDSZ új elnöke, a posztért szintén indult Weinek Leonárd kilépett a pártból. Azonnali távozásra szólította fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét a Magosz. Lemondott a Nabucco vezetékkel összefüggő követeléséről Törökország. A nap hírösszefoglalója.

Retkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökévé a liberális párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. A politikus megválasztása után az SZDSZ teljes szervezeti megújítását ígérte és arra kérte Kóka Jánost, hogy mielőbb mondjon le az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról, de ezt a nem sokkal később a Távirati Irodának nyilatkozó politikus elutasította. Retkes Attila arról is beszélt, hogy létrehoznak 7 szakpolitikai kabinetet, amelyeket hiteles, nem lejáratott politikusok irányítanak majd. Retkes Attila mellett Badacsonyi Szabolcs és Weinek Leonárd indult az SZDSZ elnöki posztjáért, amelyről a június 7-i európai parlamenti választás után mondott le Fodor Gábor. - Weinek Leonárd a tisztújítás után közölte: kilép a pártból, mert szerinte egyértelművé vált, hogy az SZDSZ-en belül sem szervezeti, sem politikai szempontból nincs esély a megújulásra. A küldöttgyűlésen megválasztották az ügyvivőket is; a 12 tagú testületben egyetlen korábbi tisztségviselő sem kapott helyet.

Nem indul jövőre a főpolgármesteri tisztségért a szabad demokrata Demszky Gábor. A politikus az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén, amelyen Retkes Attilát választották a párt elnökévé, azt mondta: minden olyan szabad demokrata politikusnak félre kell állnia, aki eddig meghatározta a liberálisok országos politikáját. Hozzátette: sajnálja, hogy Kóka János a hozzá intézett kérés ellenére nem mondott le frakcióvezetői tisztségéről.

Azonnali távozásra szólította fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. A Magosz szövetségi igazgatója azt mondta: Tátrai Miklóst az állami cég gazdálkodása ügyében indult nyomozás és a számvevőszék vizsgálata után készített ellenőrző bizottsági jelentés miatt már korábban el kellett volna távolítani posztjáról. Budai Gyula hozzátette: erre a vagyontörvény és a végrehajtására vonatkozó kormányrendelet lehetőséget nyújt Oszkó Péter pénzügyminiszternek, de eddig mégsem történt semmi. Csütörtökön az INDEX azt írta: megszületett a politikai döntés a vagyonkezelő vezérigazgatójának felmentéséről, de azt egyelőre nem tudni, hogy Oszkó Péter mikor és milyen hatállyal hozza meg döntését.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Szekszárdon; az egykori zsinagóga épületében Schönberger András pécsi főrabbi arra hívta fel a figyelmet, ma egyre többen tagadják, hogy egyáltalán megtörtént a népirtás. Hangsúlyozta: nemcsak azok áldozatok, akik elpusztultak, hanem a túlélők is, akik életük végéig hordozták az átélt szenvedést. 1944 júliusának második hetében a városból és környékéről 600 zsidót hurcoltak el a bonyhádi, majd a pécsi gettóba, ahonnan Auschwitzba deportálták őket.

Lemondott a Nabucco-gázvezetékkel összefüggő követeléséről Törökország. Ankara egy nappal a beruházásra lehetőséget adó kormányközi megállapodás aláírása előtt jelezte: nem tart igényt a vezetéken szállított gáz 15 százalékára. Törökország cserébe biztosítékot kapott az Európai Bizottságtól arra, hogy részesül a projekt bevételeiből, miután a 3300 kilométeres vezetékből 2000 kilométer török területen halad majd. A kormányközi egyezséget hétfőn írják alá a beruházásban érintett országok vezetői a török fővárosban. A Nabucco magántőkéből, állami hozzájárulás nélkül valósul meg. A projekt költsége 7,9 milliárd euró.

Romániában felhőszakadások, szélviharok és jégesők okoztak károkat a hétvégén az ország jelentős részén. Számos települést már elöntött a víz, és az előrejelzések szerint további áradásokra is számítani lehet. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó felügyelőség jelentése szerint jelenleg Konstanca megyében a legsúlyosabb helyzet, ahol már több mint 380 gazdaság került víz alá. Bukarest belső részén is több utcát és főútvonalat lepett el az ár.

A korábban ismertetett adatokhoz képest mintegy 600-zal több, 1680 sérültje volt a múlt heti zavargásoknak az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén. A tartomány kormányzatának vezetője azt mondta: 939 ember került kórházba, közülük 216-nak súlyos, 74-nek válságos az állapota. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök felszólította a kínai vezetést, hogy vessen véget a török ajkú, muzulmán ujgurok elnyomásának.

Hondurasban feloldották a június 28-án bevezetett kijárási tilalmat. A rendelet Manuel Zelaya elnök eltávolítása óta volt érvényben. Az ügyvezető kormány most azzal az indokkal szüntette meg az intézkedést, hogy már helyreállt a nyugalom az országban. Ennek ellenére a legújabb jelentések szerint az igazságügyi épületet és az új, Robert Micheletti elnököt támogató egyik televízió székházát is gránátokkal dobálták meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×