eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Versenyképes cég kialakítása az új MÁV-vezér első számú feladata

Versenyképes, európai színvonalú cég létrehozását nevezte elsődleges feladatának a MÁV igazgatóságának új elnöke. Ártalmasnak tartja a szlovák-magyar kapcsolatok szempontjából pozsonyi parlament által elfogadott államnyelvtörvényt a kormányfő.

Egy versenyképes, európai színvonalú személyszállítási cég létrehozását nevezte elsődleges feladatának a MÁV Zrt. újonnan kinevezett igazgatósági elnöke. Andrási Miklós, aki várhatóan két héten belül átveszi a MÁV elnök-vezérigazgatói pozícióját is, az InfoRádióban azt mondta: a személyszállítás liberalizációjának 2017-ig kell megvalósulnia. Hozzátette: a szerkezeti átalakítás során fontos szempont, hogy a létrejövő vállalatok hatékonyan és átláthatóan tudják felhasználni az állami támogatásokat. Hangsúlyozta: a MÁV stratégiai átalakítását tervezik, nincs szó a privatizációs folyamat előkészítéséről. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az InfoRádióban úgy reagált: Andrási Miklós munkájáról akkor tudják kialakítani véleményüket, ha látják, hogy az mennyire van összhangban a párt MÁV-val kapcsolatos álláspontjával.

A miniszterelnök szerint súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is a pozsonyi parlament által elfogadott államnyelvtörvény. Bajnai Gordon hozzátette: a jogszabály a két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi egyezmény betűjével és szellemével is több helyen ütközik. Úgy vélte: ebben a helyzetben át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak. Nem sokkal korábban a szlovák miniszterelnök azt mondta: nincs gond az államnyelvtörvény módosításával, és nem látja okát annak, hogy ez a kérdés veszélyeztesse tervezett magyarországi látogatását. Robert Fico hozzátette: érvényes magyarországi meghívása van, kész találkozni magyar partnerével, és már csak az időpont megerősítésére vár.

Tizenegyre emelkedett az új típusú influenzás esetek száma Magyarországon, miután újabb 3 megbetegedést regisztráltak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A tájékoztatás szerint az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusokkal foglalkozó osztályára 5 mintát szállítottak még hétfőn, és a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján 3, új influenzavírus által okozott megbetegedést erősítettek meg. Az érintettek egy lány egy fiatal férfi, és egy kisgyermek. A lány általános állapota jó, a többiekről azonban nincs információ.

Megsemmisíti, és állati eledelként sem hasznosítja fuzárium toxinnal szennyezett, durum alapanyagból készült termékeit a székesfehérvári Cerbona Zrt. Ezt a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatója jelentette be. Rózsa János hangsúlyozta: a Cerbona termékei közül kizárólag a 2011. május 13-a és június 18-a közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, szennyezett lisztből. Az élelmiszerbiztonsági határértéket meghaladó dezoxinivalenol tartalmat a Cerbona minőségellenőrzési laboratóriuma mutatta ki. A cég visszahívta az érintett termékeket - mintegy 80 tonnát -, illetve intézkedett arról, hogy a fogyasztókhoz jutott körülbelül 50 tonna szennyezett tésztát visszavásárolják az üzletek. --Tegnap a Tortellino Kft. is közölte, hogy több áruját, amely a bajai Diamant által forgalmazott, szennyezett lisztből készült, leveteti a boltok polcairól.

Összesen 328 és fél millió forint állami támogatást kértek a június 7-i vihar okozta lakáskárok helyreállításához az érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok. Az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője elmondta: a kárfelmérés szerint 40 településen 7 ezer 648 magán-, 180 önkormányzati és 25 egyházi épületben keletkeztek károk. Kerekes Edit emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében az állam a házak lakhatóvá tételéhez, a tetők, a tűzfalak és kemények helyreállításához ad támogatást, a biztosítással nem rendelkezőknek a káruk 60, a biztosítottaknak az önrészük 80 százalékában.

Horvátországban lemondott tisztéről Ivo Sanader kormányfő. A konzervatív politikus azt is bejelentette, hogy kivonul a politikai életből, így távozik pártja, a Horvát Demokratikus Közösség éléről is. Az 56 éves politikus nem nevezte meg döntése okát.

Csehországban október 9-én és 10-én lesz az előre hozott parlamenti választás. A voksolást azért kellett kiírnia Václav Klaus államfőnek, mert március végén megbukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép koalíciós kabinet. A választásig Jan Fischer vezetésével átmeneti, szakértői kormány irányítja Csehországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×