eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Népszabadság: Gazdaságélénkítés - az egészségügy és az oktatás rovására?

A Népszabadság információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 51 milliárd forintot csoportosítana át a gazdaság élénkítésére - az egészségügy és az oktatás rovására. Az érintettek nem tudnak az elképzelésről, az ügynökség pedig nem reagált megkeresésünkre.

Esélyegyenlőségi programok, valamint oktatás- és egészségügyfejlesztésre szánt források kerülhetnek veszélybe a Népszabadság szerint, amennyiben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Tervre szánt keretből e tételek rovására 51 milliárd forintot csoportosítana át a gazdaság élénkítése céljából.

A napilap szerint - a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program monitoring bizottsága által készített, kormánydöntést megalapozó előterjesztésére hivatkozva - a döntés értelmében az iskolák egy része nem kapna interaktív táblát, számítástechnikai eszközöket; nem lenne forrás a kulturális értékek digitalizálására, valamint csökkene a mentésirányítás fejlesztésére, továbbá a betegazonosító rendszerek kiépítésére szánt összeg.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter úgy reagált a hírre: őt az NFÜ nem kereste meg, de mivel az uniós támogatással elindított oktatási programok eredménye csak hosszú távon érezhető , ezek leállítását sem szakmailag, sem financiális szempontból nem támogatja.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megkeresésünkre arról számol be, hogy nincs tudomásuk a pályázatokat érintő változásról. Mint írja: a mentésirányítás fejlesztését, valamint a mentés és a légi mentés infrastrukturális fejlesztését célzó pályázatra változatlan szakmai tartalommal készülnek.

Az InfoRádió megpróbálta megkeresni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is, ám annak munkatársai telefonon és írásban is elérhetetlennek bizonyultak.  

Szerző: Hegedûs Zsuzsa

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×