eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Magyarország időt kapott az Európai Bizottságtól - a nap legfontosabb hírei

Két évvel, 2011-ig meghosszabbította az Európai Bizottság azt a határidőt, ameddig Magyarországnak az előírt 3 százalékos szintre kell csökkentenie államháztartási hiányát. Az unió végrehajtó testülete öt éve indított eljárást Magyarországgal szemben a deficittúllépés miatt.

A mostani döntést elsősorban a nemzetközi gazdasági válság okozta rendkívüli körülményekkel indokolták. Közben a fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közzétette legújabb prognózisát, amely szerint Magyarország mély, mintegy 6,1 százalékos recesszióra számíthat az idén, jövőre pedig 2,2 százalékra csökkenhet a visszaesés mértéke. Az OECD több kelet-európai tagországban 2010-re növekedést valószínűsít. Az előrejelzés alapján a magyar infláció az adóemelések és a gyengébb forint miatt az idén gyorsulhat, és 10 százalék fölötti munkanélküliség várható.

Tiszteletbeli magyar konzulátus Betlehemben

Tiszteletbeli magyar konzulátus nyílik Betlehemben - jelentette be a miniszterelnök, miután a ciszjordániai Rámalláhban tárgyalt Szalám Fajjád palesztin kormányfővel és Rijád al-Malki külügyminiszterrel. Bajnai Gordon az InfoRádióban elmondta: a gazdasági válság hatására Magyarország csökkenti a külképviseleteinek számát, de ez nem vonatkozik erre a térségre. Hangsúlyozta: a világ stabilitása nagymértékben ebben a térségben dől majd el, ezért Magyarország is kiemelt figyelmet fordít a közel-keleti békefolyamat alakulására.

Magyarországn nem találtak fuzáriumot a hatóságok

Nem találtak fuzárium-toxint a magyar gabonatermékekben a magyar és a külföldi szakhatóságok sem a napokban végzett célzott vizsgálatok, sem pedig az elmúlt évek során. Ezt a kormányszóvivő közölte Gráf József agrárminiszternek a kormányülésen ismertetett beszámolójára hivatkozva. Budai Bernadett hangsúlyozta: az elmúlt napok sajtóhírei miatt kiemelten vizsgálták a fuzáriumgomba, illetve egyéb hormontartalmú toxinok jelenlétét az élelmiszerekben, és semmit nem találtak. A kormányszóvivő Székely Tamás egészségügyi miniszternek szintén a kormányülésen elhangzott beszámolójára hivatkozva szólt arról is, hogy jelenleg semmiféle tudományos bizonyíték nem utal arra, hogy fuzárium tartalmú élelmiszerek megbetegedéseket okoztak volna. A héten egy 5 éves Csongrád megyei kislány megbetegedését hozta összefüggésbe kezelőorvosa a fuzárium-toxinnal fertőzött élelmiszerrel.

Meghiúsulhat a Margit híd felújítása

Meghiúsulhat a Margit híd felújítása, mert a szocialista Havas Szófia jelezte: nem támogatja a közgyűlésben a rekonstrukcióhoz szükséges 17 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítást. A politikus hangsúlyozta: nem támogatja azt sem, hogy a nyári szünet idejére a pénzügyi bizottság helyett a főpolgármester döntsön a közbeszerzésekről. Korábban Demszky Gábor külön vizsgálat lefolytatására kérte fel az Állami Számvevőszéket a Margit-híd felújításának ügyében. Mint mondta: az ellenőrzés kiterjedne az előkészítésre, a pályáztatásra, de arra is, hogy miért van jelentős különbség a munkálatok mérnökára és az egyetlen érvényes ajánlatban szereplő összeg között.

Az MSZP támogatottsága 10 százalék alatt van

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesznek 48, míg az MSZP-nek és a Jobbiknak 9-9 százalékos a támogatottsága a biztos szavazók körében. A Heti Válasz megbízásából készített felmérés alapján ebben a körben az MDF 3, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika 2-2 százalékon áll. A június 16-a és 19-e között, ezer ember megkérdezésével készült kutatás szerint a válaszadók 63 százaléka szeretne előrehozott választást. --A Tárki adatai szerint májushoz képest megduplázta szavazótáborának nagyságát a Jobbik. A közvélemény-kutató intézet azt állapította meg, hogy a párt egyértelműen a Fidesz rovására növelte támogatottságát.

Pakisztánban merénylet készült nagykövetségek ellen

Pakisztánban merénylet készült nagykövetségek, köztük a magyar külképviselet ellen, de a terrorakciót időben meghiúsították. A hírt megerősítette a külügyminisztérium. A tárca emlékeztetett arra: a biztonsági helyzet miatt az iszlámábádi magyar nagykövetség védelmét már korábban megerősítették. Diplomáciai források korábban arról számoltak be, hogy a magyar mellett a svéd, a norvég, a cseh, az olasz és a dél-afrikai külképviselet ellen terveztek pokolgépes merényletet. A stockholmi külügyminisztérium szóvivője közölte: az ügyben a hét végén őrizetbe vettek egy férfit, és lefoglaltak két tonna robbanóanyagot. A gyanúsított kihallgatásán azt mondta: afganisztáni szerepvállalásuk miatt szemelték ki ezeket az országokat merénylet célpontjául.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×