eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Gabonapehelytől kezdett serdülni az ötéves kislány

Kezelőorvosa szerint szinte biztos, hogy a naponta fogyasztott gabonapehelyben lévő fuzáriumgomba mérge betegített meg egy Csongrád megyei kislányt. Az ötéves gyermek azért került orvoshoz, mert a serdülés jelei mutatkoztak rajta, ami az ösztrogén nevű hormon túltermelésére utal. A tünetek a gabonapehely megvonása után elmúltak - mondta az InfoRádiónak Szűts Péter, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója szerint pánikra nincs ok, figyelemfelkeltésre azonban szükség van.

Azért küldött háziorvosa kórházba egy ötéves kislányt, mert a gyereknek gyorsan nőtt a melle, és hüvelyi jellegű pecsételő vérzés is kialakult nála, amitől nagyon megrémültek a szülei - mondta az InfoRádiónak a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa.

Szűts Péter kiemelte: biztos volt, hogy ez az ösztrogén hatása, és az is egyértelmű volt, hogy nem a szervezet hormonháztartása borult fel, hanem külső hatás okozta a bajt. Erre utalt az is, hogy rövid idő alatt alakultak ki a serdülés jelei - tette hozzá.

Kiderült, hogy a gyermek napi rendszerességgel fogyaszt egy gabonakészítményt. Meglepően rövid idő alatt az elváltozások kezdtek visszafejlődni, miután a kislánytól megvonták a gabonapehelyhet, ez erősítette meg a gyanút - közölte a főorvos.

Ha a gabonapehelybe a gabonának azok a részei kerülnek, amelyek a fuzáriumfertőzés esetén a toxinok nagy részét tartalmazzák, és naponta fogyaszt valaki ilyen élelmiszert, akkor egyéni érzékenységtől függően kialakulhatnak ilyen tünetek - hangsúlyozta Szűts Péter. Hozzátette: a felnőttek 5-10 százalékát érinti ez a kockázat, de a gyermekek körében a gabona alapú élelmiszerek fogyasztása jóval kedveltebb, így nagyobb arányban lehetnek kitéve az ilyen veszélyeknek.

Nincs túl sok a gomba az élelmiszerekben


Pánikra nincs ok, figyelemfelkeltésre azonban szükség van - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója, miután a gabonatermékek fuzáriummal való fertőzöttségéről tárgyalt a termelők, a gyártók és a kereskedők képviselőivel.

Szeitzné Szabó Mária szerint eddig egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy ez a mérgező gomba elszaporodott volna az élelmiszerekben. A fuzáriumfertőzés jelen van a magyar gabonatermésben is, de ennek mennyiségét a termelők és a gyártók tudják tovább csökkenteni - közölte a főigazgató.

A termékek három százalékánál találtak a határértéket meghaladó szintet - mondta Szeitzné Szabó Mária. Kifejtette: akik naponta nagy mennyiségű, 40 dekagrammnyi kenyeret fogyasztanak, azoknál előfordulhat, hogy átlépik a WHO által megállapított, egészségügyi eltűrhető határértéket.

Penészes vagy penészes ízű terméket nem szabad elfogyasztani, emellett javasolt a változatos és mértékletes táplálkozás - hangsúlyozta.

A Csongrád megyei kislány megbetegedése kapcsán vizsgálatot indít a hivatal - emelte ki Szeitzné Szabó Mária.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×