eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csányi Sándor a parlamenti többséget hibáztatja

Az OTP vezérigazgatója szerint a bankok megtettek mindent a válság kezelésében, ezért felesleges, hogy a bankszektor beszálljon a Kríziskezelő Alap feltöltésébe. Csányi Sándor úgy véli: a kialakult válsághelyzetért a kormány a felelős.

Csányi Sándor szerint a problémákra nem a Kríziskezelő Alap a megoldás, hanem néhányszor nemmel kellett volna szavazni a parlamentben. Az országgyűlésben ugyanis olyan törvényjavaslatok kerültek előterjesztésre, amelyek végül odavezettek, ahová a magyar gazdaság jutott - mondta az MSZP által létrehozott krízisalapról az OTP elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor ezt arra reagálva jelentette ki, hogy az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján

bejelentette: a párt azt kezdeményezi, hogy minden bank és pénzintézet nyereségéből utaljon át a krízisalapba. Az elképzelés szerint, amelyik bank és pénzintézet érintett a bankkártyaforgalomban, az a kártyákkal történt bolti fizetések után egy-egy forintot átutalhatna az alapba. Ez havonta 60-70 millió forinttal tölthetné fel az alapot.

Csányi Sándor elmondta: számításai szerint a magyar bankszektor tranzakcióból maximum 400 millió forint folyhatna be évente, tehát messze nem az a havi 50-60 millió forint, amiről az MSZP beszél.

"Én úgy gondolom, hogy a bankok megpróbáltak kellően rugalmasak lenni a válság levezetésében, hiszen például az OTP nagyban hozzájárult az ügyfelek problémáinak a kezeléséhez. Valóban mindent megtettünk, hogy csak azért, mert átmeneti nehézségek keletkeztek egy családban, ne kelljen kilakoltatni őket. Átütemeztünk, átmeneti moratóriumot adtuk, tehát sok módszert alkalmaztunk" fogalmazott az OTP vezérigazgatója, aki hozzátette: nem szeretné, ha egy ilyen ötlet - mint a Krízisalap - révén nem azok kapnák meg a kellő elismerést, akik végül az adományt adják, hanem az ötletgazda.

"A kormány nem karitatív szervezet"

A kormány ötletét nemrég "a populizmus szép példájának" nevezte a Bankszövetség elnöke. Felcsúti Péter úgy vélte: ebből az összegből semmit nem lehet megoldani, a szétosztása pedig valószínűleg túl sokba kerül. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója az elnök felvetésére elmondta: a pénzvilág profitéhsége okozta a pénzpiaci válságot, ezért "bicskanyitogató", hogy a bankvilág tagjai érzéketlenek a válság miatt nehéz helyzetbe került emberek iránt.

{{keretes_cim}}

Az MSZP országos elnökségének tagjai egyhavi parlamenti fizetésüknek megfelelő összeget ajánlanak fel a krízisalapba - közölte Lendvai Ildikó, a párt elnöke. Az MSZP július 4-i kongresszusán a nehéz helyzetben jutott családok megsegítése érdekében a több mint ezer küldött és meghívott körében gyűjtést is szerveznek. (MTI)

A frakcióigazgató szerint két út van, az egyik, az együttműködést jelentő krízisalap, ebbe a tehetős pénzemberek, gazdasági szereplők is befizethetnek. Felcsúti Péter nyilatkozatával ezt a kinyújtott kezet utasította vissza - fűzte hozzá.

Ferge Zsuzsa szociológus az InfoRádióban úgy vélekedett: a bajba jutottak számára egymilliárd forinttal létrehozott krízisalappal nem lehet lefedni a rászorulók körét, bár pillanatnyi bajaikat megoldhatja. A szociológus szerint a pénz önmagában nem oldja meg a rászorulók helyzetét. Azoknál, akik nehéz helyzetbe kerültek, pszichés és neurotikus zavarok jelentkezhetnek, ezért emberi megerősítésre és tanácsadásra van szükségük a szociális munkásoktól - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa.

Négy hazai karitatív szervezet is átgondolatlannak és helytelennek tartja a kormány által kezdeményezett krízisalap létrehozását. A Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága közös állásfoglalásásban állították: a kormány nem karitatív szervezet, a válság miatt bajbajutottak támogatásának legmegfelelőbb módja a karitatív szervezeteken keresztüli segítségnyújtás.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×