eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sólyom László már nem háborodik fel Orbán Viktor beszédén

A mai végzősöké az a generáció, amelyet már nem terhel az állam-szocializmus - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Mathias Corvinus Collégium évzáró ünnepségén. Sólyom László szerint ez az új generáció képes lehet megteremteni egy új eszmét.

Az elit nem születik, képezni kell - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Mathias Corvinus Collegium évzáró és diplomaosztó ünnepségén. Hozzátette: az elit képzéséhez azonban megfelelő jelentkezők kellenek, ezért fontos az alapképzés, amihez viszont megfelelő tanárokra van szükség, így, ha az elit megújul, van esély arra is, hogy az alapszintű oktatás is javuljon.

Az államfő kitért arra is, hogy a mai végzős hallgatók azok, akikre már nem hatott az előző rendszer. Mint mondta, Nagy Imre újratemetésének huszadik évfordulója kapcsán ismét hallható volt Orbán Viktor akkori beszéde, amelyben a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a hatodik koporsóban, amely üres volt, és amelyet az összes kivégzett emlékére állítottak ki, az ő fiatalságuk van benne.

"Én akkor rendkívül fölháborodtam, hogy mit beszél ez a gyerek. Hogy-hogy az ő fiatalságuk? Az enyém van benne és a mi nemzedékünké. De most azt kell mondanom, hogy az övék is benne volt. Lehet, hogy ezt nem gondolta, csak szónokolni akart, az övék is benne volt. Még ők se, akik a régi rendszerbe nőttek fel, nem fognak soha attól megszabadulni, azt le nem veti már soha ember fia. De maguk azok, akik már nem úgy nőttek föl, és ez az ami itt az igazi váltás, tehát egy olyan társaság, akinek nincs meg ez a terhe és nem cipel semmiféle múltat magával."

Sólyom László úgy vélte, ez az új generáció képes lehet megteremteni egy új eszmét. Szerint minden elit törekvésben biztató, hogy amíg nincsenek nagy víziók, addig is érték marad a szakmai munka becsülete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×