eur:
387.7
usd:
359.68
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Bicskanyitogatónak" tartja az MSZP a bankok viselkedését

Az MSZP frakcióigazgatója szerint a kormány kezet nyújtott a pénzvilág szereplőinek, hogy együtt megoldhassák a jelenlegi gazdasági problémákat, de ezt a bankszövetség visszautasította. Tóbiás József az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a bankoknak szerepet kell vállalni a válság kezelésében is.

A pénzvilág profitéhsége okozta a pénzpiaci válságot, ezért "bicskanyitogató", hogy a bankvilág tagjai érzéketlenek a válság miatt nehéz helyzetbe került emberek iránt - mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus arra reagált, hogy Felcsuti Péter, Magyar Bankszövetség elnöke a kríziskezelő alapról szólva csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, "szép példája a populizmusnak", mert ebből az összegből semmit nem lehet megoldani, a szétosztása pedig valószínűleg túl sokba kerül. A kereskedelmi bankoknak megvannak a saját társadalmi felelősségvállalási programjaik - válaszolta arra a kérdésre, tervezi-e a bankszövetség, hogy az alappal kapcsolatban valamilyen ajánlást fogalmazzon meg a tagjai számára.

Tóbiás József elmondta: nem hiszi, hogy az a jó válasz, hogy a bankoknak megvannak a saját programjaik, mert ha ez működne, akkor nem lehetne a médiában arról hallani, hogy több száz családot lakoltatnak ki, és bedőlnek a hazai kis- és középvállalkozások azért, mert a bankok megvonták tőlük a forgóeszköz-hitel finanszírozást.

Utalt arra, hogy a magyar bankszektor az elmúlt öt évben az európai bankszektor nyereségátlagának kétszeresére tett szert, eközben pénzforgalmi mutatói, amelyek a vállalkozások forgóeszköz-hitelállományát, személyi hitelezéseit mutatják, közel a nullával egyenlőek az európai unió bankszektorának átlagához képest.

Száz milliárdos profit

Megemlítette, hogy 2009 első negyedévében a hazai bankszektor nettó adózás utáni profitja 100 milliárd forint volt. Ezek után kicsit cinikus Felcsuti Péter sajtótájékoztatója - vélekedett Tóbiás József.

A frakcióigazgató szerint két út van, az egyik, az együttműködést jelentő krízisalap, ebbe a tehetős pénzemberek, gazdasági szereplők is befizethetnek. Felcsuti Péter nyilatkozatával ezt a kinyújtott kezet utasította vissza - fűzte hozzá.

Tóbiás József szerint ha a problémákat nem sikerül együttműködve megoldani, akkor olyan intézkedéseket kell hozni, amely rákényszeríti a bankokat, hogy vállaljanak szerepet minden nehéz helyzetben lévő család megmentésében.

A politikus megismételte az MSZP-frakció korábbi javaslatát, amelyben arra kérték a kormányt: a bankokkal közösen tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek megsegítéséről szóló hétfőn elfogadott törvény brüsszeli jóváhagyásáig se költöztessék ki a lakásukból az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került adósokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×