eur:
389.2
usd:
361.56
bux:
68677.47
2024. május 7. kedd Gizella

Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő

Világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát az Egészségügyi Világszervezet. Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő. Egyelőre nem tervezi az éves inflációs prognózis megváltoztatását a Pénzügyminisztérium.

Világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát az Egészségügyi Világszervezet. A WHO közölte tagállamaival, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét. Az indoklás szerint a döntés oka, hogy földrajzilag széles területen terjedt el a betegség, de a készültségi szint emelése nem szükségképpen jelzi a kór fertőzőképességének mértékét. --Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a 6-os fokozat elrendelésekor az országoknak folyamatosan működtetniük kell az influenzafigyelő szolgálatot és felül kell vizsgálniuk járványügyi terveiket. A legmagasabb szintű készültség ugyanakkor nem indokolja a határok lezárását, valamint a nemzetközi utazások és kereskedelem korlátozását. Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a tagországok hatóságainak folyamatos és pontos tájékoztatást kell adniuk a lakosságnak. A legfrissebb adatok szerint a H1N1-es vírussal a világban 74 országban már csaknem 28 ezer ember fertőződött meg; a betegségben több mint 140-en haltak meg.

Nem írta alá a családtámogatási rendszer megváltoztatását tartalmazó törvényt az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása alapján Sólyom László azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a jogszabályt, mert nem értett egyet azzal, hogy 3-ról 2 évre csökkenjen a gyes jogosultsági ideje. Indoklása szerint fontos, hogy az anyák szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről. Az államfő a házelnöknek írott levelében hangsúlyozta: jó célkitűzésnek tartja a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását, de - mint fogalmazott - ösztönző, és nem kényszert jelentő intézkedésekre van szükség. A kormányszóvivő szerint a kabinet egyetért az államfővel, és már meg is kezdte a gyermekek elhelyezését és a kisgyermekes anyák munkába állását elősegítő új programok kidolgozását. Szollár Domokos hangsúlyozta: Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, így szükség van arra, hogy az anyák visszatérjenek a munka világába.

Az elmúlt 60 napban több gyors, fájdalmas, de elkerülhetetlen lépést tett a kormány a kiadások csökkentése és a növekedés megindítása érdekében - mondta a miniszterelnök. Bajnai Gordon a Menedzserek Országos Szövetségének közgyűlésén hozzátette: a költségvetési egyensúly megteremtése után gyorsan lehet teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges egyéb kritériumokat. A kormányfő a Fidesz elnökének szerdai nyilatkozatára reagálva úgy vélte: a Magyarországot finanszírozó nemzetközi befektetők, a valutaalap és az Európai Unió sem fogadná el az államháztartási hiány jelentős növelését. Orbán Viktor a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: álláspontja szerint a válságból történő kilábaláshoz fontosabb az adók jelentős csökkentése, mint az uniós átlagnál jóval alacsonyabb deficit.

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem mérlegeli az éves, 4 és fél százalékos inflációs prognózis megváltoztatását. A tárca vezetője egy budapesti konferencia szünetében úgy vélte: a májusi 3,8 százalékos infláció a korábban kiugró forintárfolyam-ingadozás egyik következménye. Oszkó Péter szerint az árfolyam-ingadozás elhúzódó hatása a válságkezelő program és a forint erősödése nyomán gyengül. A pénzügyminiszter az ingatlanadóval összefüggésben azt mondta: folynak az egyeztetések arról az SZDSZ-es javaslatról, amelyben a liberális párt a 30 milliós határt el nem érő, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének összevonását javasolja. Oszkó Péter kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodás tartalmazza a vagyonadót, valamint a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítását. A Fidesz közölte: a parlament költségvetési bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalás miatt.

A fogyasztói árak növekedési ütemének kismértékű lassulására számít a következő két hónapban az Ecostat. A kutatóintézet legfrissebb kiadványában - az áfa-emelés, illetve az alacsony bázis miatt - év végéig emelkedő inflációt prognosztizál. A szakemberek szerint októberben a fogyasztói árak éves összehasonlításban 5,9 százalékkal, a termelői árak pedig 5,6 százalékkal lehetnek magasabbak.

Kecskeméten terhelő vallomást tett Ujhelyi István szocialista politikusra a Zuschlag-per egyik tanúja. Balázs Attila, aki 2003-ban lett a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Tolna megyei elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon azt mondta: Ujhelyi István, a Fibisz akkori elnöke, a pénzügyi problémák felvetésére azt mondta neki, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet megoldani a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait. A tanú - vallomása szerint - törvénytelennek tartotta ezt, és nem próbált így pénzt szerezni. Ujhelyi István tanúkihallgatása a tervek szerint június 23-án lesz. Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×