eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tamás Pál: Az SZDSZ vezetői alkalmatlanok kivezetni a pártot a válságból

Az SZDSZ szavazói már régen, a párt vezetőinek lecserélődésekor eltűntek - értékelte a szabad demokraták vasárnapi európai parlamenti választási eredményét a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója. Tamás Pál szerint a jelenlegi politikai vezetők nem tudják kivezetni a pártot a válságból, mivel egyformán alkalmatlanok a feladatra.

A szabad demokraták már 2006-ban is éppen hogy, jelentős szocialista támogatással jutottak be az Országgyűlésbe - mutatott rá Tamás Pál szociológus, hozzátéve: a párt az elmúlt években jelentősen átalakult, vezetői lecserélődtek, és most olyanok irányítják, akik a hagyományos szavazóknál 15-20 évvel fiatalabbak. Az egykori támogatók nem is értik, mi közük lehetnek ezekhez a politikusokhoz.

A szociológus szerint az MDF listavezetője, Bokros Lajos legfeljebb néhány ezer szavazatot vehetett el a párttól, a szabad demokraták támogatói ugyanis nem kifejezetten a liberális filozófiai elveket valló szavazók, hanem olyan urbánus polgárok, akik úgynevezett puha nyugatosodást várnak az országban. Semmiképpen sem elvek alapján történő melldöngetést akarnak látni a vezetőiktől, amelyet igen gyakran tettek az SZDSZ fiatal ügyvivői az elmúlt években.

Tamás Pál szerint a párt számára a legnagyobb dilemma nem az, hogy Fodor Gábor vagy Kóka János vezesse-e, hiszen mindketten egyformán alkalmatlan politikusok, akik hibát hibára halmoztak mind a pártpolitizálásban, mind a pártközi kapcsolatok terén, de a parlamentben is.

Elmondta azt is: bár azonnal megjelentek a "forrófejű fiúcskák" a pártban, akik az előrehozott választás mellett kardoskodnak, ez azonban öngyilkosság lenne az SZDSZ számára.

Az MDF jövőjével kapcsolatban a szociológus arra mutatott rá: a párt 2006-ban azért maradt meg, mert a másik jobboldali párt, a Fidesz technikai hibákat követett el a kampányában, például azzal, hogy előtérbe tolta a kemény jobboldali politikát képviselő Mikola Istvánt. Most Bokros Lajost szerezte meg magának a demokrata fórum, az ilyenfajta trükkök azonban még kevesek ahhoz, hogy hosszú távra megágyazzanak egy pártnak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×