eur:
389.14
usd:
360.79
bux:
68467.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán Viktor: A kárpát-medencei magyarság képviseletéről is szavazunk

Vasárnap arról szavazunk, hogy kik képviselik Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot az Európai Parlamentben - hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán, győri választási nagygyűlésén.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője közölte: meglepődve tapasztalja, hogy vannak olyan országok, amelyek öt éve az Európai Unió tagjai és még mindig nem értik az Európai Unió lényegét.

Még mindig nem értik, hogy az unió azért jött létre, hogy az országhatárok elveszítsék jelentőségüket, és Európa afelé tart, hogy a jövőben fontosabb lesz a közös kultúra, a közös nyelv, az összetartozás, mint az országhatárok.

"Megrónak bennünket, mert azt mondjuk, hogy a magyarországi magyarok szeretnék képviselni a kárpát-medencei magyarokat az Európai Parlamentben" - mondta. De hiszen amikor Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselő-jelöltje szót emel a cigányok érdekében, akkor nemcsak a magyar cigányok érdekében teszi, hanem Európa minden roma közössége érdekében - fűzte hozzá.

Európa az egységről, a határok nélküliségről, az összetartozásról szól, "ne engedjék, hogy más államok hangos képviselői más gondolatot ültessenek el a fülükbe" - figyelmeztette hallgatóságát.

A Fidesz elnöke a Dunakapu téren mondott választási kampánybeszédet, amelyen a rendőrség és a szervezők egybehangzó becslése szerint öt-hatezren vettek részt. A tömegben nemzetiszínű zászlókat lobogtattak és "Szavazz!", "Új irány", "Elég volt", "Viktor igen, Gordon nem" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: a vasárnapi európai parlamenti választásnak markáns belpolitikait tétje is van. Mint mondta, a választópolgárok olyan fontos "húsba vágó belpolitikai kérdésekről" is döntenek, hogy legyen-e ingatlanadó, véleményt nyilváníthatnak a további megszorító csomagokról, és dönthetnek arról, hogy folytatódjék-e a jelenlegi kormányzás. Ezzel összefüggésben idézte a miniszterelnököt, aki szerint sikeres volt a kormányzás első ötven napja. Ezt a megállapítást a hallgatóság gúnyos nevetése kísérte.

Orbán Viktor feltette a kérdést, mitől sikeres a kormányzás, amikor az embereknek egyre rosszabbul megy, miközben nő a munkanélküliség, az árak emelkednek, újabb adókat vezetnek be, a megélhetés egyre nehezebb.

"Arról fogunk dönteni (...), hogy véget akarunk-e vetni a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak, kimondjuk-e, hogy elég, vagy beletörődünk abba, hogy minden így folytatódjék" - hangoztatta. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a szocialisták egy nagy jót tettek az országgal: soha nem volt ilyen egység, mint most, velük szemben.

Országjáró tapasztalatairól szólva kijelentette: az emberek azt mondják, hogy elég volt a hazugságból, az eladósodásból, a korrupcióból, a reménytelenségből és a megszorításokból, és itt az ideje a kiszámíthatóságnak, az egyenes beszédnek, a törvényes rendnek és a dolgozó emberek megbecsülésének.

Kire érdemes szavazni? - tette fel a kérdést. Másra is lehet, hiszen szabadság van, de csak a Fideszre érdemes - adta meg a választ.

"Ahhoz, hogy Magyarországot kivezessük a mostani bajból, ahhoz nekünk erős parlamenti többségre, izmos, elszánt kormányzatra van szükségünk". A mostani helyzetben erre csak a Fidesz képes - tette hozzá.

Szavai szerint senki más nem lenne képes helyreállítani a közbizalmat, nincs más politikai erő, amely képes lenne, hogy a közérdek nevében félretolja a szélhámoskodókat, a gyanús ügyeket kivizsgálja és elszámoltasson. Senki más nincs abban a helyzetben Magyarországon, hogy végre rendet tudjon tenni, "a bűnözők börtönbe kerüljenek, a törvénytisztelő embereket pedig tisztelet (...) illethesse meg".

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×