eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Thürmer: Forradalmi változásra is fel kell készülni

A nemzet, a nemzeti ipar és a nemzeti kultúra megerősítését kínálja programjával a Magyar Kommunista Munkáspárt európai listavezetője. Thürmer Gyula szerint egy nagyobb társadalmi mozgás forradalmi változásokat kényszeríthet ki. A politikus szerint pártja nem változott az utóbbi húsz évben, így most is a kapitalizmus árnyoldalaira hívja fel a figyelmet.

A Magyar Kommunista Munkáspárt az maradt, ami volt: a munkások, a szegény emberek mellett áll - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt európai parlamenti listavezetője. Thürmer Gyula szerint húsz év kellett ahhoz, hogy az emberek megtanulják: a kapitalizmus nem azt jelenti, hogy úgy fogunk élni, mint a németek vagy az amerikaiak, hanem azt is, hogy van munkanélküliség, kiszolgáltatottság, áremelkedés és nyomorúság.

A párt elnöke szerint az elmúlt két évtized tapasztalata segíteni fognak abban, hogy a Munkáspárt újból erőre kapjon, hiszen az emberek mára elvesztették az akkori illúzióikat és legtöbbjük egy elfogadható életszínvonalról szegénységbe süllyedt. Csak néhány százezren mondhatják el magukról, hogy nyertek a kapitalizmussal - vélekedett.

Thürmer Gyula elmondta: rendszeresen járja az országot, sok emberrel találkozik, az ő szavaikból pedig az derül ki, hogy rájöttek, mi történt húsz esztendő alatt. A politikus szerint a rendszerváltáskor sok értelmiségi úgy gondolta, övék a világ, hiszen "nem is volt a parlamentben más, csak színész, jogász, meg történész. Aztán kiderült, hogy amikor bezárják a falusi iskolát, megszűnik a falusi pedagógus munkahelye, amikor felemelik a könyv árát, amikor nehéz eljutni az egyik településről a másikba, az értelmiségi lét szűnik meg. Ezeket a veszélyeket ma kezdik az emberek érezni", és megérteni, hogy ez a rendszer lényege.

Forradalmi változások

Olyan nehéz a magyar társadalom helyzete, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség - hangsúlyozta a Magyar Kommunista Munkáspárt európai listavezetője, aki szerint akár forradalmi változásra is fel kell készülni. Ma mindent odaadunk a külföldnek, a Munkáspárt ezzel szemben a magyar nemzeti ipar, gazdaság, kultúra megerősítését javasolja. Ez ugyan a tőkésosztály erősítését jelenti - és talán furcsa ezt a Munkáspárt elnökének szájából hallani -, de mivel a munkavállalók többsége magyar vállalatoknál dolgozik, erre van szükség - magyarázta Thürmer Gyula.

Ha az új kormány nem ezt az utat követi majd, előbb vagy utóbb - lehet, hogy már az ingatlanadó bevezetésének hatására - átszakad a gát, hiszen sok ember azt mondja, nem fog, mert nem tud fizetni - véli a Munkáspárt elnöke. Amikor tömegessé válik a munkanélküliség, a szakszervezetek százezreket tudnak majd az utcára vinni, ez a társadalmi mozgás pedig valószínűleg kikényszerítik a forradalmi változást - hangsúlyozta.

Akkor "a parlamenti képviselők fogják demokratikus úton azt mondani, hogy holnaptól megváltoztatjuk az alkotmányt, holnaptól nem kapitalizmust, hanem szocializmust építünk" - fűzte hozzá Thürmer Gyula.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×