eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Horn Gábor: Ha Vahl Tamás kartellezett, annak következménye lesz

Ha a kormány végleges programja tartalmában, irányaiban, lépéseiben különbözne attól a programtól, amit Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP és az SZDSZ frakció előtt ismertetett, annak meglenne a következménye - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor. Hogy ezalatt pontosan mit ért, azt azonban nem volt hajlandó kifejteni. A politikus kitért az egyértelmű válaszadás alól azzal kapcsolatban is, hogy támogatják-e Vahl Tamás miniszteri kinevezését, hiszen volt cégét többször elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt. Horn Gábor azt hangoztatta: nem ismeri az ügy részleteit, és nálunk "sok mindenkit vádolnak sok mindennel".

Akkor nem szabad tovább támogatni Bajnai Gordon kormányát, ha például visszalépés történik a 2009-re tervezett 350 milliárd forintos kiadáslefaragásban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Hozzátette: ilyen esetben megint ott tartanánk, ahol a Gyurcsány-kormány idején, azaz a papíron eltervezett intézkedéseket kidobnánk, mert "szólnak ezek, szólnak azok, szól a szakszervezet, szól a Baloldali Tömörülés, szól a nem-tudom-én-kicsoda".

Ha a Bajnai-programban lefektetett számok nem teljesülnek, akkor azt az SZDSZ már felpuhításnak tekinti, aminek következményei lesznek. Horn Gábor leszögezte: a csomag számos gazdaságélénkítő lépést is tartalmaz. Ilyenek az adórendszerben történő lényeges változtatások, vagy a vagyonadó "végre következetes és egyértelmű" bevezetése. Az ügyvivő nem lát módot arra, hogy valaki bejelentse, ezeket a lépéseket nem kellene meglépni a választások előtt.

A kérdésre, hogy mi lesz, ha az SZDSZ nem lesz elégedett a kormány végleges programjával, és meddig gondolkodnak ilyen esetben azon, hogy mit kell tenniük, Horn Gábor úgy válaszolt: nem gondolja, hogy a kormány végleges programja különbözni tudna tartalmában attól, mint amit Bajnai Gordon az MSZP és az SZDSZ frakciójával ismertetett. Ha mégis így történne, annak "meglenne a maga következménye".

A riporter föltette a kérdést, hogy támogatják-e a szabad demokraták Vahl Tamás gazdasági miniszteri kinevezését, hiszen volt cége kartellezési ügyben érintett, ami a tiszta verseny ellen elkövethető legsúlyosabb versenyjogi szabálysértés. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétségért az akkor Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft-t.

Horn Gábor elmondta: a bizottsági meghallgatáson támogatták Vahl Tamást, támogatják az általa elvégzendő munkát is. "Itt egy formai követelménynek kell eleget tenni, nem lehet kormány nélkül válságkezelő programot ismertetni" - szögezte le a politikus. Hozzátette: nem ismeri Vahl Tamás volt cégének kartellezési ügyeit. Mint mondta, nem hiszi, hogy a kartellezésben Vahl Tamás maga személy szerint is részt vett volna, és nem tudja, "hogyan voltak akkor a cégösszefüggések".

A riporter feltette a kérdést: ha igaz a vád, ezt lépik, ha nem, akkor meg azt? Horn Gábor úgy felelt: "Magyarországon sokmindenkiről mindenfélét lehet mondani", amennyiben a vádak igazak, akkor Vahl Tamás minisztersége mind Bajnai Gordon, mind a szabad demokraták számára megfontolandó kérdés.

Mit lehet ilyenkor tenni? Hiszen az SZDSZ nincs benne a kormányban, nem mondhatja Bajnai Gordonnak, hogy ne nevezze ki Vahl Tamást miniszternek - vetette fel a riporter. A stúdió vendége úgy fogalmazott: "ha ez a helyzet, javaslatot tehetünk a miniszterelnöknek", de ilyenkor magának is lépnie kellene. De leszögezte: ő először "szeretné látni a történet valóságtartalmát", mivel Magyarországon "nagyon sok mindenkit nagyon sok mindennel vádoltak már az elmúlt időszakban", és hajlamosak vagyunk bizonyíték nélkül vádolni egymást. Ugyanakkor leszögezte: ha igaz a kartellezés vádja, akkor annak következménye kell, hogy legyen.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×