eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Török Gábor: Gyurcsány-bébik az új kentaur kormányban

Legalább két kormány és legalább három érdekkör található meg a jelenlegi kabinetben, amelyben jelen vannak az úgynevezett Gyurcsány-bébik is - véli a Vision Consulting igazgatója. Ez utóbbi csoport a volt miniszterelnök politikai irányvonalát viszi tovább.

Kentaur kormánynak nevezte az új kabinetet Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Ahogy az elemző elmondta, legalább két kormány és három érdekkör jelenik meg a tagok összetételében.

A politikai kommunikáció és a válságkezelő szempontok azt indokolták, hogy legyen egy erős, el nem kötelezetett, pártokhoz nem kötődő része a kabinetnek, akik a kulcspozíciókat, a pénzügyi vagy a gazdasági tárcát kapják meg. Az előbbi posztra Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója kerül, míg az utóbbira Vahl Tamás, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. Török Gábor rámutatott: az új miniszterelnök olyan embereket válogatott ide, akik meg tudják jeleníteni az üzleti élet arculatát.

De helyet kaptak olyan emberek is a Bajnai-kormányban, akik már az előzőben is benne voltak, és akik az MSZP vezérkarához tartoznak, például Szekeres Imre vagy Kiss Péter. Õk a Gyurcsány Ferenc előtti szocialista pártot jelenítik meg.

A harmadik érdekkört az elemző szerint az úgynevezett Gyurcsány-bébik alkotják, például Ficsor Ádám, aki a korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke volt, vagy Molnár Csaba, akit szintén Gyurcsány Ferenc ültetett elsőként miniszteri székbe. Õk a gyurcsányi, vagy inkább a Gyurcsány utáni MSZP-t képviselik - mutatott rá Török Gábor.

Ez utóbbi csoport mutatja, hogy a távozó kormányfő nem veszítette el támogatóit és továbbra is befolyása van a politika alakítására, köze van az új kabinethez. Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon pedig szintén szövetségese Gyurcsány Ferencnek.

Átalakulóban az MSZP?

Eközben a szocialista párton belül egyre többen tekintenek a 2010 utáni időszakra. Megjelenik egyfajta bukási pánik a párton belül, ez pedig felerősítheti az egyéni stratégiákat. Török Gábor szerint egyre több párttag számára lesznek fontosak a baloldali értékek, sokan válnak majd a kabinet baloldali kritikusává.

Innen pedig már csak egy lépés az, hogy azt mondják: a neoliberális Bajnai Gordonnal nem lehet nekivágni a következő választásoknak, ez ugyanis sérti az MSZP érdekeit. Török Gábor szerint ezért az új kormányfőnek mindössze hónapjai vannak arra, hogy túljusson a nehezén.

Ezt a forgatókönyvet csak az írhatja felül, ha Bajnai Gordon növelni tudja népszerűségét. Ez azért lehetséges, mert a szocialistáktól elpártoltak most a bizonytalanok táborát növelik, így ők egy számukra kedvezőnek ítélt fordulat esetén ismét az MSZP táborát erősíthetik.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×