eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tölgyessy Péter rettenetes évet jósol

Magyarországnak újra többségi kormánya van, ám az nem szakértői, és képtelen megvédeni a baloldalt a katasztrofális vereségtől - mondta Tölgyessy Péter. Kitért arra is, hogy Bajnai Gordon megválasztása előtt nem találkozott az államfővel.

Bajnai Gordon igyekezett kívülről behozni embereket, de az új kormány döntően a régi maradt, az összetétele alapján pedig tipikusan politikai, nem pedig szakértői kabinet, még akkor is, ha van gazdasági tartalma, és valóban válságkezelő kormány akar lenni - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádió 180 perc című műsorában.

Nyilvánvaló, hogy Bajnai Gordon múlt hete arról szólt, hogy az MSZP-t valahogyan beillessze a kormányba, és ezzel lehet akár még egy évet is szerezni, de a baloldal biztosan nem menthető meg a kudarctól. A kormány egyébként, Tölgyessy Péter szerint, tipikusan szocialista módon állt fel, nyíltan most sem fordult szembe senki Bajnaival, de az alkotmányjogász biztos abban, hogy az MSZP fokozatosan megpróbálja majd a miniszterelnököt saját képére formázni, és ősszel akár még könnyítések is jöhetnek.

Tölgyessy Péter úgy látja, Bajnai Gordon semmilyen újdonságot nem mondott kedden, pedig egy hét után ez elvárható lett volna. Az egyetlen új elem, hogy a kormánytagok kevesebb fizetést kapnak majd, ami nyilvánvalóan csak gesztus értékű lépés, de nem volt szó például arról, hogy mi lesz a Reformszövetség programjával. Fontos ugyanakkor - hangsúlyozta Tölgyessy Péter -, hogy Bajnai Gordon hosszú idő óta először a valóságot mondta, és végre nem adót emel, hanem onnan veszi el a pénzt, ahova elfolyt, és ami miatt a többi melllett ide jutott az ország.

Az alkotmányjogász felhívta a figyelmet arra is, hogy Bajnai Gordon megválasztása előtt nem találkozott a Sólyom László köztársasági elnökkel, nem tartotta fontosnak ismertetni vele a programját, ami, még ha erre a találkozóra most sor is kerül, semmiképp nem szokványos dolog.

A SZDSZ szerepe az alkotmányjogász szerint most újra megerősödött, és bár a párt látszólag kívül maradt, azzal, hogy egyértelmű igent mondott Bajnaira, felelőssége teljes. Az SZDSZ-szel élethalál harcot vívó MDF valószínűleg tovább játszik majd, most is megtörténhet, hogy a kormányt fórumos szavazatok segítik ki, miközben a Bokros Lajost is a soraiban tudó párt élesen bírálja is majd a Bajnai-kabinetet.

A Fidesz stratégiája várhatóan nem változik, a legnagyobb ellenzéki párt azt fogja ismételgetni, hogy Gyurcsány Ferenc embere maradt a kormányon, miközben a volt kormányfő felelősségre vonását követeli, és azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség ekkora megszorításokra. Tölgyessy szerint azonban ez nem igaz, ezek a lépések elkerülhetetlenek, a legnagyobb ellenzéki párt így csapdába viszi magát.

Tölgyessy Péter a mostaninál is indulatosabb politikai hangulatot jósol, arra számít, hogy "rettenetes évünk" lesz. A júniusi népszavazást szerinte a Fidesz és az egész jobboldal népítéletként fogja majd fel, és mivel pont ekkora jönnek a Bajnai-csomag részletei, a kormány nem is nagyon lesz képes védekezni. A júniusi EP-választások vége így akár 70 százalék fölötti Fidesz-siker is lehet, amire a modern demokráciákban nem igen volt példa, innentől kezdve pedig nagyon nehéz lesz stabilan kormányozni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×