eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sólyom: Előrehozott választással hitelesebb kormány állhatna fel

Továbbra is az előrehozott választást tartja a jó megoldásnak Sólyom László köztársasági elnök, szavai szerint ugyanis a válságkezeléshez szükséges intézkedéseket egy szélesebb támogatással bíró kormány tudná végrehajtani. Az államfő, miután találkozott az új miniszterelnökkel, azt mondta: alapvetően egyetért Bajnai Gordon programjával.

Egy előrehozott választás keretében megválasztott új kabinet hitelesebb lenne a mostaninál, és hosszabb távú perspektívát adhatna az országnak, mint a jelenlegi, amely legfeljebb egy évig lesz hivatalában - mondta a köztársasági elnök. Sólyom László arra ugyan rámutatott, hogy alkotmányos kifogások nem támaszthatók a Bajnai-kabinet felállásával szemben, de továbbra is azt vallja: nem ez a legjobb megoldás az ország számára.

Ennek ellenére együttműködik az új miniszterelnökkel és kormányával, és Sólyom László arra is rámutatott: alapvetően egyetért Bajnai Gordon terveivel - amelyről részletesen kikérdezte a kormányfőt -, de arra kérte, hogy a program felpuhítása nélkül ügyeljen arra, hogy a kisgyermekes családok ne szenvedjenek nagy veszteséget.

Elvárja ugyanakkor az ország új vezetőitől, hogy ügyeljenek az energiagazdálkodásra, törvényeiket az alkotmányos szempontok figyelembe vételével hozzák meg, és tegyék lehetővé a többi mellett az, hogy mielőbb új elnöke lehessen a Legfelsőbb Bíróságnak. Azt is elvárja Bajnai Gordontól, hogy elődjével ellentétben ne vádolja politikai befolyással az alkotmányos intézményeket.

Sólyom László az orosz-atlanti viszony tisztázását is fontosnak tartja, emellett tájékoztatóján a cigánykérdésre helyezett nagy hangsúlyt. Rámutatott arra, hogy a tervezett lépések leginkább őket sújtják, és tűrhetetlennek tartotta azt is, hogy a romákat ért támadások elkövetőit máig nem találták meg.

Az államfő beszélt a többi mellett arról is, hogy megtartaná a szolidaritási adót, a nagyobb terheket ugyanis szerinte a gazdagoknak kell viselni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×