eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Parragh: Félő, hogy az adócsökkentés elmarad, csak megszorítás lesz

A pénzügyi és a gazdasági tárcák élére szakmailag felkészült, nemzetközileg elismert szakemberek kerültek az új kormányba - mondta el Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a már feloszlott Reformszövetség egyik tagja tart viszont attól, hogy az adócsökkentéseket a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva nem fogja meglépni az új kormány.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadókat képviselő tagokból, azaz a hazai nagyvállalatok vezetőiből, valamint a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és korábbi elnökeiből álló Reformszövetség elkészített egy válságkezelő programot, majd a munka végeztével feloszlott. Sokan az ebben szereplő elképzeléseket látják a Bajnai-kormány által végrehajtandó megszorítások mögött.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azonban azt mondja: egyelőre csak csemegézik a szövetség elképzeléseiből az új miniszterelnök, de nem látszik, hogy komplexen kezelné azt. A Bajnai-csomag részleteiben várhatóan pénteken válik ismertté.

Az azonban biztos, hogy a szövetség által az adóváltoztatások kidolgozására felkért Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója helyet kapott az új kabinetben, a Pénzügyminisztériumot vezeti majd.

Parragh László azonban annak ellenére, hogy egy, a Reformszövetséghez köthető ember kezében lesz az adóügyek alakítása, fél attól, hogy a megszorítások, az állami elvonások lezajlanak, az adócsökkentést azonban eltolja a kormány, majd a lehetőségek hiányára hivatkozva nem is valósítja meg azt.

Mindez jelentősen visszavetheti a gazdaságot, hiszen az elvonások keresletcsökkenéshez vezetnek, amelyet azonnal adócsökkentéssel kellene kompenzálni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×