eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kartellezés miatt óriásbírságot kapott korábban a leendő miniszter cége

Több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal a Vahl Tamás vezette SAP Hungaryt. Új cég gyárthat porcelánt Hollóházán. Épül a budai sztráda a rakparton. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy új cég alakulhat a hollóházi porcelán gyártására. A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. ugyanis óriási adósságot görget maga előtt, ami a keresletcsökkenéssel és a gazdasági válsággal együtt nehézzé teszi a társaság működtetését. A tervet még jóvá kell hagynia a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak.

Több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években azt az informatikai céget, az SAP Hungaryt, amelyet az érintett vizsgálatok idején Vahl Tamás, a Bajnai-kormány gazdasági miniszterjelöltje vezetett. Másfél milliárd forint bírságot szabtak ki 2004-ben az IBM-re, az SAP-ra és az ISH Kft.-re, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit - közli a Magyar Nemzet.

Új betontámfal-ívek nőnek ki a budai alsó rakpart mentén a Margit híd budai hídfőjének környezetében és attól 1,2 km hosszban észak felé - olvasható az Index internetes oldalán. Nagy erőkkel folyik a rakpartszélesítés a Duna-part II. kerületi szakaszán, az Újlaki rakparton. A tavaszi áradás miatt a vízszint jelenleg a támfal pereméig ér. A 4-6-os villamos ablakán kinézők többsége valószínűleg nem is sejti, hogy ami épül, nem árvízvédelmi létesítmény, hanem a régóta tervezett budai sztráda rövid csökevénye.

A hét elején hivatalába lépett Vitalij Szaveljev, az Aeroflot új vezérigazgatója. Bár nem a Malév lesz a legfőbb gondja, de még áprilisban véglegesítenie kell, miként akarja irányítani a magyar légitársaságot. Ha meghagyja viszonylagos önállóságát, akkor utóbbi továbbra is erős maradhat a délkelet-európai térségben, és az Aeroflot már nem erőlködik, hogy oda is járatokat indítson. Így Budapestet használja átszállópontként, s ez lenne a legjobb opció a Malévnak, mert ezáltal jelentősen növekedhetne az átszálló utasok aránya, ami megdobná a készpénzforgalmat - derül ki a Világgazdaságból.

Húsvétkor nemcsak a szállodákban, de több balatoni ingatlanirodában is meghosszabbított műszakban dolgoztak, mert a gyenge forint lökést adott a jó ideje agonizáló tóparti ingatlanpiacnak - tájékoztat a Napi Gazdaság. A lap mai számában megjelent cikk ingatlanforgalmazókat idézve azt írta, hogy szinte egész Nyugat-Európában elterjedt, hogy a Balaton mellett olcsón lehet ingatlant vásárolni. Az árak forintban is csökkentek, de euróban fizetve 35-40 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a vevők.

A portfolio.hu elemzéséből megtudható, hogy az állami nyugdíjrendszer reformjához kapcsolódva milyen előnyökkel jár az egyéni számlás rendszer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×