eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Századvég: "Nem tudni, hogy ez Bajnai kormánya-e vagy Gyurcsányé"

Az új kormánynévsor alapján kérdéses, hogy kinek a kabinetje jött létre, Bajnai Gordoné vagy Gyurcsány Ferencé - mondta az InfoRádiónak a Századvég kutatási igazgatója. G. Fodor Gábor szerint figyelemreméltó az is, hogy az új kormányfő kabinetfőnöke kampánystratéga.

Bajnai Gordon kedden megválasztott miniszterelnök nyilatkozataiból az utóbbi két hétben az hallatszott ki, hogy egy erőteljes válságkezelő kabinet létrejötte várható, a névsor láttán azonban felmerül a kérdés: vajon kinek a kormánya is ez. Abban ugyanis Veres János kivételével ott vannak a szocialisták erős emberei, és Gyurcsány Ferenc három bizalmasa is - mondta az InfoRádiónak a Századvég kutatási igazgatója

"Az embernek az lehet a benyomása, hogy a kormány a tartalékbajnokságban indult volna el egy C csapattal" - tette hozzá G. Fodor Gábor. Megjegyezte: a kisebbségi szocialista kabinetet - amelyben szerepel egy-két szakértő és sikeres üzletemben is - Bajnai Gordon szakértői válságkezelő kormánynak nevezi, amelyet az SZDSZ Kóka János szavai szerint csakis a válságkezelés érdekében támogat.

Az új miniszterek járatlanok a közigazgatási feladatokban és a politikában, ami G. Fodor Gábor szerint nagyon fontos kérdés, a kormányzáshoz ugyanis szükséges bizonyos tapasztalat. Márpedig lehetséges, hogy a más területeken elért sikereket nehéz lesz átkonvertálni a politika világába - fűzte hozzá.

A Századvég kutatási igazgatója kiemelte: Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor, elsősorban a kampánystratéga. G. Fodor Gábor szerint kérdés, hogy Szigetvári mire kapott mandátumot, vajon meddig kell életben tartania a saját szavai szerint politikai ambícióktól mentes kormányfőt egy válságkezelő kabinet élén.

Lehetséges, hogy a szocialista frakció, vagy az MSZP erős embereinek érdeke mást diktál, így a kabinet nem marad hivatalban a 2010-ben esedékes parlamenti választásokig - utalt rá a szakértő.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×