eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az Országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Bajnai Gordont

Az új miniszterelnök nem tör politikai babérokra, nem Lendvai Ildikót vagy Orbán Viktort tekinti ellenfelének, hanem a válságot. Bajnai Gordon a Gyurcsány Ferenc elleni bizalmatlansági indítvány, és megválasztása előtti szavazás előtt a parlament előtt azt mondta: célja a munkahelyek megőrzése, a forint megvédése. Programját részletesen még nem ismertette, csupán minisztereit sorolta fel. A kormányt jelképes összegért - egy forintos fizetésért - vezeti majd.

Az Országgyűlés 204 igen szavazattal támogatta a konstruktív bizalmatlansági indítványt, így Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordon váltja a miniszterelnöki székben. Bajnai letette kormányfői esküjét.

A pénzügyminiszteri posztot Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója tölti be, míg Kiss Péter a társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter lesz. A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárcát Vahl Tamás, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke kapja, a korábbi tárcavezető, Molnár Csaba pedig a Miniszterelnöki Hivatalt vezeti.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium élére Hónig Péter kerül, a szociális és munkaügyi tárcát pedig Herczog László kapja, ahol eddig államtitkár volt. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Varga Zoltán lesz, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a külügyi tárcát pedig Balázs Péter egykori uniós biztos kapja. A titkosszolgálati miniszteri poszt Ficsor Ádámé, aki eddig miniszterelnöki kabinetfőnök volt.

Az új kormányban is a helyén marad Draskovics Tibor igazságügyi miniszter, Gráf József, az agrártárca vezetője, Hiller István oktatási, Szabó Imre környezetvédelmi, Szekeres Imre honvédelmi és Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Az eddigi kabinettagok közül kimarad a kormányból Veres János jelenlegi pénzügyminiszter és Szilvásy György titokminiszter, Szűcs Erika, aki a szociális tárca élén állt, Göncz Kinga, aki külügyminiszter volt.

Megszűnik Molnár Károly pozíciója, innovációért felelős tárca nélküli miniszter nem lesz a Bajnai-kormányban, és távozik Gyenesei István eddigi önkormányzati miniszter is.

Semmi jót nem ígér

A miniszterelnök-jelölt többször elmondta: programja nem az osztogatásról szól majd, hanem az áldozatokról. Sem azt nem tartja megoldásnak, ha az ország egy felpuhult programot hajt végre, sem azt, ha tétlenül vár egy új kormányra vagy programra. Szavai szent a cselekvés elmaradása hetenként kerülhet milliárdokba és munkahelyek tízezreibe, ezért a legjobb megoldásnak a válságkezelő kormány felállását tartja mindaddig, amíg megvan ehhez a parlament többségének támogatása. Ha azonban ez már nincs meg, jobb megoldás lehet az előrehozott választás.

Hangsúlyozta: politikai ambíciója nincs, csak válságkezelő, épp ezért nem tekinti vetélytársnak sem a szocialisták vezetőjét, sem az ellenzéket. Együttműködik bármelyik ellenzéki párttal is, ha az támogatja a válságkezelést. A "csak azért sem" álláspontot nehéz józan ésszel elfogadni - jelentette ki a szakmai érveket nem tartalmazó támadásokról.

Kormánya épp ezért már a héten megtartja első ülését, és megvitatja programját, amelynek részleteit az elkövetkezendő napokban hozza nyilvánosságra. Ennek célja az azonnali válságkezelés, az ország gazdasági egyensúlyának helyreállítása, a növekedés elindítása és az országgal szembeni bizalom helyreállítása.

Rámutatott: az ország évek óta többet költ annál, amennyit termel, a gazdaság növekedése túl alacsony, és a külföld bizalma is romlik, mindezt tetézi az egész világon tapasztalt válság.A tennivaló sok, nem a mondanivaló

Elmondta azt is: a miniszterelnökséget egy jelképes összegért, 1 forintért vállalja, miniszterei pedig 15 százalékkal alacsonyabb jövedelemért dolgoznak majd, mint elődei. Ennél nagyobb mértékben csökkennek a jövőben az állami vállalatok vezetőinek bére. Hozzátette: kormányának szakértő tagjainak sincsenek politikai ambíciói, ezért nem indulnak majd a választásokon.

Programjáról alig közölt valamit, csupán annyit mondott: az eddig nem közölt, nem kizárólag megszorításokról szóló intézkedések sem lesznek cukormázasak, hanem olyan döntések, amelyek középtávon hoznak felemelkedést. Ilyenek lehetnek például a élőmunkát terhelő adók csökkentése vagy a nagy hozzáadott értékkel működő iparágak támogatása.

Hangsúlyozta: a jövőben nem járható út a szociális juttatások hitelből biztosítása, hiszen szavai szerint ennek köszönhető, hogy az ország egyre drágábban jut hitelhez. "Nem vállalok szerepet abban, hogy Magyarország előbb-utóbb uzsorakamatra kényszerüljön kölcsönt felvenni" - jelentette ki.

Elmondta azt is: programja küzdelmes lesz, amelyet nehéz támogatni, de még nehezebb majd elviselni, de meglesz az eredménye. Szavai szerint ugyanis a mai döntéseken múlik, hogy a válság alatt a világban megszűnő munkahelyek a válság után hol jönnek létre.

Programjáról annyit közölt még: "ez a válságkezelés legitim programja, mivel legitimálja azt a szakma és a józan ész is". A program gyengítése pedig szerinte a válságot erősíti.

Szerző: Egeresi Tünde

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×