eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kétmilliárdos támogatási keretet fagyasztott be a munkaügyi minisztérium

A kormány döntése nyomán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium befagyasztotta azt a kétmilliárd forintot meghaladó összeget, amelyre a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek pályázhattak volna - írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadság arról ír, hogy a bankszektorban egy év alatt 40 százalékkal csökkent a topmenedzserek jövedelme, de a technológiai cégek csúcsvezetői tavaly többet vihettek haza, mint 2007-ben. Az állam mellett a részvényesek is egyre inkább odafigyelnek a kifizetésekre. Szakértők szerint alapvető változás kezdődhet a menedzserek jutalmazásában. Az elképzelés az, hogy a jövedelmek a cég értékéhez kötődjenek. Ha a részvényesi oldalon visszaesés tapasztalható, az a vezetők csomagjában is tükröződjék.

A kormány döntése nyomán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium befagyasztotta azt a kétmilliárdot meghaladó összeget, amelyre a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek pályázhattak volna - írja a Magyar Nemzet. A lap szerette volna megtudni, mi lesz a már befolyt összeg sorsa, ám lapzártáig nem érkezett válasz a tárcától. A mozgáskorlátozottak egyesületeit tömörítő szervezet elnöke szerint a döntéssel esélytelenné vált, hogy az illetékes cégek új munkahelyeket teremtsenek, ahol pedig a már meglévő pozíciók megőrzésére pályáztak volna, ott elveszíthetik állásukat a dolgozók.

Az Index.hu arról ír, hogy az elmúlt hetekben a győri Széchenyi tér jelentős területén eldózerolták a talajt, megsemmisítve több középkori maradványt és valószínűleg ókori leleteket is. Az archeológusok már korábban is végeztek kutatást a téren, de az elmúlt két hétben a munkások a még nem feltárt terület 80-85 százalékán, 120-130 centiméter mélyen kimarkolták a talajt. Ötven centiméteres mélységig dolgozhattak volna, mert mélyebben találhatók a régészeti szempontból érdekes leletek - mondta az Indexnek Bíró Szilvia, a múzeum régészeti osztályvezetője. Így azonban rengeteg lelet megsemmisült Győr történetének középkori és késő középkori szakaszából. Nem valószínű, hogy még egyszer lesz lehetőségünk Győr középkorát ilyen nagy területen kutatni. Az alpolgármester úgy kommentálta a történteket: információi szerint a kivitelezés a kiviteli terv szerint zajlik.

A Világgazdaság arról ír, hogy nem felhőtlen az örömük a munkahelyeket védő és az állásteremtést elősegítő pályázatok legújabb nyerteseinek. Megkésettnek vélik ugyanis az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által odaítélt pénzt. Van olyan, amelynek már a kiírás előtt szüksége lett volna a támogatásra, és olyan is, amelynek lehet, hogy már hiába ítélték oda a munkahelyek megőrzésére szánt összeget. Egy nyertes pályázónak pedig egyetlen tollvonással tették lehetetlenné, hogy éljen a neki megítélt támogatás lehetőségével. Pedig mind többeknek kell a segítség. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják: fokozódik a gazdasági recesszió munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatása. Mind több kisebb - 100-300 fős - vállalkozás jelent be csoportos elbocsátást, és már olyan régiókban is, ahol eddig kevéssé volt ez jellemző.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kereslet visszaesése mellett a gyengülő forint és az emelkedő kamatok is sújtják a magyarországi könyvesboltokat, amelyek számára a kiutat egyre inkább az online értékesítés jelentheti. Változtak a fogyasztói szokások is: a belvárosi könyvesboltok helyett a vásárlók egyre gyakrabban választják a bevásárlóközpontokat - csakhogy ez öt helyett hét nap bérleti költséget és hosszabb nyitvatartási időt jelent. A könyvpiac egyre több szereplője átgondolja üzletpolitikáját, és új területek felé nyit. A lap megjegyzi: jól teljesítő szegmens a hangoskönyveké is, ahol a szereplők a recesszió kivédésére a jelenleg cd besorolás alatt lévő termékek áfájának húszról öt százalékra való csökkentését szorgalmazzák.

A porfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy darabszám tekintetében 40, értéket vizsgálva viszont csaknem 60 százalékos visszaesést mutatott 2009 első negyedévében a fúziós és vállalatfelvásárlási aktivitás Magyarországon. Márciusban azonban a fejlődő piacokon már kezdtek újra fellendülni a tranzakciók, így az internetes portál szerint lehet, hogy újra eljött a fellendülés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×