eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szomszéd eléri a hotel falát: belső vizsgálat az V. kerületben

Belső vizsgálatot elrendelését kérte a jegyzőtől a polgármester távollétében az V. kerületi alpolgármester a Molnár utca 35. szám alatt épülő hotellel kapcsolatban beérkezett panaszok miatt; az index.hu szerint egy vállalkozó hatemeletes hotelt épített egy belvárosi ház udvarára úgy, hogy néhány lakó a gangról meg is érintheti a tűzfalat.

Puskás András arra kérte a jegyzőt, hogy belső vizsgálat keretében állapítsa meg, a lehető legszigorúbban járt-e el a hivatal. Ezenkívül az ügy lezárultáig - amíg nem tisztázódik, hogy szabályszerűen jártak-e el - az épületre vonatkozó használatba vételi engedélyt ne adja ki.

A hírportál szerint az udvart teljesen kitöltő hotel legálisan, a kerület jóváhagyásával épül. A beépítésre úgy került sor, hogy az önkormányzat 1999-es, majd 2004-ben megerősített szabályozásában az épület udvara világítóudvarként - ami gyakorlatilag egy hagyományos udvar - szerepel, így a vállalkozónak joga van tűzfalat húzni az ide néző házak elé. Az önkormányzat többször is, az építési engedély kiadásakor, majd a lakók fellebbezésekor is megállapította, hogy világítóudvarról van szó.

Az alpolgármester szerdai közleményében megerősíti: a telek beépítési szabályait 2004-ben, az előző ciklusban alakították ki, azóta ismertek és változatlanok. A konkrét beépítés tekintetében pedig hatósági eljárás zajlott le.

A közigazgatási hivatal - amely egy újabb fellebbezésre is csak megerősítette az önkormányzatot - arra alapozza érvelését, hogy az udvaron egykor egy egyemeletes ház állt, azaz a területen mindig is volt épület. A szabályozási tervben ezért lehetővé tették, hogy hatemeletes épületet húzhassanak fel ide - írja az index.hu, amely szerint az ötödik kerület így reagált a kétségbeesett lakók fellebbezésére: "a tervezett épület az építésügyi előírásoknak megfelel, így az épület engedélyezésének nem akadálya a szomszédos ingatlan légudvarára néző lakások használhatóságát kedvezőtlenül befolyásoló tervezett épület hatása."

A vállalkozó azon kívül, hogy a lakók szerint az engedélyezett terveket sem követte, lebontotta egy helyi védettségű épület felét, pedig az engedély szerint annak homlokzati traktusát eredeti állapotában kellett volna felújítania. A bontás miatt a vállalkozót 4,5 millió forintra büntették, de ezt még nem fizette be - olvasható a hírportálon.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×