eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyarok érzik a legjobban a válságot a térségben - a nap legfontosabb hírei

Két tárca vezetőivel egyeztetett délután Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt. Ismét a munkát terhelő adók csökkentését sürgeti a Fidesz. Olaszországban 272-re emelkedett a hétfői földrengés ismert halálos áldozatainak száma. Egy felmérés szerint Közép-Európában a magyarok érzik leginkább a válságot. Aggódik a köztársasági elnök a Mol-t érintő orosz tulajdonszerzés miatt. Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács. A nap legfontosabb hírei.

Két tárca vezetőivel egyeztetett délután Bajnai Gordon. A miniszterelnök-jelölt először Draskovics Tiborral, az igazságügyi, majd Gyenesei Istvánnal, az önkormányzati tárca vezetőjével találkozott; a megbeszéléseken nem volt szó személyi kérdésekről. A távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon várhatóan már az eskütétel napján megnevezni miniszterjelöltjeit, és azon a héten ismerteti a válságkezelő program részleteit is. Ezzel egyidőben a szocialista Bárándy Gergely közölte: az MSZP országos elnöksége javaslatokat készít a miniszterelnök-jelöltnek; az elképzelések a válságkezelő programban a társadalmi igazságosság elvét erősítenék. Példaként említette a luxusautók súlyadójának megemelését és azt, hogy az állami támogatásban részesülő cégek vezetőinek prémiuma kiemelkedően magas adókulcs alá essen. Kormányzati számítások szerint az idén hatvan, jövőre százhúszmilliárd forintot lehet megspórolni a közszféra keresetkiegészítésének felülvizsgálatával, vagyis ha eltörlik azt a pótlékot, amelyet a 13. havi juttatás megszüntetése után kaptak meg a közszférában dolgozók. A Bajnai-csomag kiadáscsökkentő intézkedéseinek része lenne az is, hogy az idei nyugdíjkorrekciót 2010-re ütemezik át; ez tízmilliárd, az idei 13. havi nyugdíj második részének visszavonása pedig nyolcvanmilliárd forintos spórolást jelent ebben az évben. Közben megtartotta utolsó ülését a Gyurcsány-kabinet. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: Gyurcsány Ferenc személyes ajándékkal búcsúzott a kormánytagoktól.

A Fidesz szerint csak a munkát terhelő adók jelentős mérséklésével lehetne megállítani az állástalanok számának folyamatos növekedését. Czomba Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban emlékeztetett arra: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint márciusban a nyilvántartott álláskeresők száma 563.900 volt; ez 22 százalékos, mintegy százezer fős növekedést jelent 2008 márciusához viszonyítva. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy utoljára 1994 májusában volt ekkora a munkanélküliség.

Egy felmérés szerint Közép-Európában a magyarok érzik leginkább a válságot. A közvélemény-kutatás alapján, amelynek elkészítésében a TÁRKI is részt vett, a magyarok több mint 90 százaléka úgy véli: országát súlyosan érinti a pénzügyi és gazdasági válság, míg erre a kérdésre a szlovákok kétharmada, a lengyelek és a csehek kevesebb mint 60 százaléka válaszolt így.

Jóváhagyta az Európai Bizottság az uniós pénzek kifizetéséhez szorosabb határidőket előíró javaslatot. Ezzel lehetővé vált mintegy 15 milliárd euró összegű, a kutatás, az oktatás és ifjúság, valamint az energiaügy és a közlekedés területeit érintő támogatás gyorsabb kifizetése. A brüsszeli testület beszámolt arról is, hogy eddig összesen mintegy háromezermilliárd eurót fordítottak az Európai Unió tagállamai a pénzügyi stabilitás megőrzését lehetővé tevő intézkedésekre. Ez az éves uniós össztermék körülbelül egynegyedének felel meg. A Magyarország számára eddig jóváhagyott garanciakeretek körülbelül ötmilliárd eurót tesznek ki, ami meghaladja a bruttó hazai össztermék 5 százalékát.

Aggódik a köztársasági elnök a Molt érintő orosz tulajdonszerzés miatt. Sólyom László, miután fogadta Hernádi Zsoltot, a magyar vállalat elnök-vezérigazgatóját, jelezte: kérni fogja a kormányt, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett lépéseinél. Az osztrák OMV a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgut-nefte-gas-nak adta el. A köztársasági elnök később fogadta az általános ombudsmant is. Sólyom László úgy vélte: Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat. Az államfő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat. Az ombudsman korábban azt mondta: egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből kirajzolódott a cigánybűnözés profilja. Szabó Máté azóta bocsánatot kért a bírálatokat kiváltó kijelentésért.

Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács, és elkészült Magyarország első pálinkatérképe. Harcz Zoltán, az agrártárca kabinetfőnöke elmondta: a 13 tagú testület felügyeli és szervezi a pálinka minőségének ellenőrzését, és kidolgozza a nemzeti pálinkastratégiát.

Leghamarabb 2010 elején érhetik el a Baross teret a négyes metró alagútját fúró pajzsok. Az eredeti tervek szerint a munkálatoknak már most a Keleti Pályaudvarnál kellene tartaniuk. A pajzsok jelenleg az építő BAMCO konzorcium újabb követelése miatt a Gellért térnél állnak.

Budapest levegőjében jelentősen meghaladja az ózon és a nitrogén-dioxid koncentrációja az egészségügyi határértéket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a Nagytétényben és a Kosztolányi Dezső téren elhelyezett mérőállomások mutatják a legrosszabb értékeket, de a belvárosban vagy a külső kerületekben sem sokkal kisebb a légszennyezettség.

Olaszországban 272-re emelkedett a hétfői földrengés ismert halálos áldozatainak száma. Silvio Berlusconi kormányfő elmondta: 16 gyermek van a halottak között; 9 holttestet még nem sikerült azonosítani. Az elemi csapás miatt hajléktalanná vált emberek közül mintegy 17 és fél ezer talált átmeneti menedékre a hatóságok által létesített sátortáborokban. További mintegy tízezer embert tengerparti szállodákban helyeztek el átmenetileg. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet már megérkezett Olaszországba, és a tervek szerint csütörtökön lát munkához. A hétfő hajnali, a Richter-skálán mért 6,3-es erősségű rengés 26 várost érintett, csaknem tízezer épület rongálódott meg. A károk értéke meghaladja az 1,3 milliárd eurót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×