eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szűcs Erika nem számít Bajnai felkérésére

Bár Bajnai Gordon miniszterelnökkel még nem tárgyalt, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy érzi, az új kormányban nem kap miniszteri posztot. Azt mondta, szeretne továbbra is a foglalkoztatáspolitikában dolgozni, de hogy milyen formában, azt még nem tudja.

Ön miről fog egyeztetni a leendő miniszterelnökkel?

Még Bajnai Gordonnal nem tárgyaltam, de az első megbeszélés témája azon ügyek listája lesz, amelyek már jelenleg is folynak, és fontos lenne a következő kormányban is folytatni azokat.

Azt nem tudja, hogy marad-e miniszter?

Azt gondolom, hogy már a miniszterelnök úr lemondásakor, amikor arról szólt a történet, hogy egy válságkezelő kormányra van szükség, amelynek nem politikai, hanem válságkezelő karaktert kell mutatni, egyértelművé vált, hogy a válság szempontjából legérzékenyebb tárcák élén változás várható. Fel vagyok készülve arra, hogy azt mondják: köszönjük, igaz, erre azóta vagyok felkészülve, amióta felkértek miniszternek.

Ennek fényében mennyire foglalkozik azzal, hogy a szociális és munkaügyi tárcájának milyen elvonásokra kell számítania, és ennek milyen következményei lesznek?

A jelenlegi tárcaelvonásokhoz képest újabb megszorítások a fejezeti költségvetésből nem látszanak. Elég sok helyen meghúztuk a nadrágszíjat és elhalasztottuk a kötelezettségvállalást. Az intézkedések elsősorban a pénzbeli ellátásokról szólnak, amelyek nem a fejezeti költségvetésben vannak.

Tehát például a közmunkaprogramok nincsenek veszélyben?

Én úgy látom, hogy nincsenek, ezen programok költségvetési előirányzatait eddig is eérintetlenül hagyták a különböző megszorítások és takarékossági intézkedések, ezeknek a programoknak a fenntartása elemi érdekünk a válság alatt is.

Ha az új kormányban már nem kap helyet, akkor hogyan tudja elképzelni a további pályáját?

Parlamenti képviselőként továbbra is elsősorban a foglalkoztatáspolitika területén szeretnék tevékenykedni, hogy milyen módon, az majd ki fog derülni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×