eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

NOE: "A Bajnai-csomag társadalmi támogatottsága nulla"

A szakszervezetek, az önkormányzatok és a nagycsaládosok is bírálják Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programját, amelynek része egy 600 milliárd forintos kiadáscsökkentés is. A csomag része a szociális ellátórendszer szigorítása, a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezmény megszüntetése, valamint a távhő- és gázkompenzáció eltörlése is.

A szociális megszorítások a jövedelmek csökkenésével is járhatnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, miután kiderült: Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programjának legfontosabb elemei között van a szociális ellátórendszer szigorítása is. A kormányfőjelölt hétfőn azt közölte, ösztönözné a munkavállalást, de Pataky Péter szerint előbb inkább munkahelyeket kellene teremteni.

Megszüntetné a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt, ismertebb nevén a szocpolt és a félszocpolt a miniszterelnök-jelölt. Az Otthon Centrum Hitelközpontjának vezetője szerint sokan számítottak ezekre a kedvezményekre a lakásvásárlásnál, akik most vagy nem tudnak ingatlant venni vagy csak olcsóbbat. Bánfalvi László hangsúlyozta: az építőipari vállalkozások számára is hátrányos lesz a rendelkezés, mivel az ingatlanpiac máris jelentősen beszűkült.

A Bajnai Gordon által hangoztatott kiadáscsökkentő elképzelések társadalmi támogatottsága nulla - mondta az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke. Szabó Endre kiemelte: a családtámogatási- és szociális rendszert valóban át kell alakítani, ám ehhez szakemberekre van szükség, a politikai válságkezelés nem megfelelő indok. Hozzátette: ha kell, felemelik a hangjukat.

A nyugdíjasok nem bírnak el több megszorítást - reagált a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által elképzelt megszorításokra a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke.

Mihalovits Ervin szerint a rokkantnyugdíjazási feltételek szigorítása túlzottan általánosít, nem veszi figyelembe, hogy sokan valós indokok miatt lesznek rokkantnyugdíjasok.

Az önkormányzatoknak is gondot okozhat, ha a kormányfőnek jelölt Bajnai Gordon programjának megfelelően a megszorítások a szociális ellátórendszert és segélyeket is érintik majd - emelte ki Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Hozzátette: az önkormányzatoktól nem lehet további forrásokat elvonni, mert az a működésüket veszélyezteti.

Az Index értesülése alapján a program szerint a forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatás, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezmény megszűnhet. Ugyancsak búcsút mondhatunk 2010-től a távhő- és gázkompenzációnak. A gyed csak a gyerek egy éves koráig járna a mostani kettő helyett, és már ott válthatja fel a gyes, míg a családi pótlékot a következő két évben befagyaszthatják, a rendszeres szociális segélyt visszavágnák.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×