eur:
388.52
usd:
361.02
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Ünnepel a Fidesz

Miközben az SZDSZ és az MSZP azon tanakodik, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, a Fidesz ünnepel: 21 éves a párt, amely a Bibó Szakkollégiumban fújta el a gyertyákat. A tavalyi bulin is hasonló volt a helyzet, hiszen nem csak a születésnapot ünnepelték a párt vezetői.

Húsz éve, 1988. március 30-án alapította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi Budapesten, a Bibó Szakkollégiumban.

A 21 éve létrejött Fidesz vasárnap délelőtt az alapítás helyszínén ünnepelt. Ahogy tavaly, úgy idén is a párt vezetői nemcsak annak örülhetnek, hogy egy évvel idősebb lett pártjuk, hanem az aktuálpolitikai események is hozzájárulnak az euforikus hangulathoz.

Tavaly, a koalíciós szakadás előtt és a népszavazás után a huszadik születésnapot ünneplő rendezvényen Orbán Viktor azt hangoztatta, amit ma is: a kormány tehetetlen, a gazdaság romokban hever. "A kormány béna kacsa módjára próbálja irányítani az országot. Világosan látszik, hogy nem megy nekik" - mondta akkor az ellenzéki párt vezetője, aki szerint a reformokba a kormánykoalíció pártjai társadalmi támogatottság nélkül vágtak bele, ezért itt volna az ideje, hogy az emberek ismét beleszólhassanak abba, hogy mi történjék az országban. "Az egyetlen megoldás tehát, hogy előrehozott választásokat kell tartani" - hangoztatta tavaly március 30-án.

A Fidesz-retorika egy év alatt nem sokat változott, igaz akkor még "csak" a koalíciós válságot kellett kommentálnia a pártnak, ma pedig már egy komplett kormányválság van. A tételmondat azonban nem változott: előrehozott választások kellenek.

"Minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is"

A mostani helyzetben a Fidesz egy dolgot tud tenni: újra és újra a parlament feloszlatását kezdeményezi - mondta Orbán Viktor, a Fidesz 21. születésnapját ünneplő rendezvényen most vasárnap délelőtt.

Amennyiben az SZDSZ hajlandó igent mondani a parlament feloszlatására, akkor megszűnik ez a jelenlegi állapot - közölte a pártelnök a Fidesz 21. születésnapi ünnepségére érkezőben. Hozzátette: az Országgyűlés feloszlásához az SZDSZ szavazataira is szükség lenne.

"Nem tárgyalunk az SZDSZ-szel, mert az SZDSZ ezt visszautasítja" - fogalmazott Orbán Viktor az MTI kérdésére válaszolva. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy áprilisban sorra kerülhet-e a parlament feloszlatása, a Fidesz elnöke azt mondta, minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is.

Az ellenzéki pártelnök szerint egy Fidesz-kormány felállítása ma nem jelentene gondot, hiszen minden posztra párton belül és azon kívül is több megfelelő súlyú szakember is van. Orbán Viktor véleménye szerint hosszabb távon anyagilag is mérhető károkat okoz a jelenlegi helyzet az országnak. Úgy vélte, bármilyen jelölt neve merül fel a mostani helyzetben az gyenge kormányt eredményez. Egy erős kormány felállításának feltétele az előre hozott választás - mondta.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a baloldali párt és annak hol kívül, hol kormányon belüli szövetségese, az SZDSZ összeroppant a kormányzás súlya alatt, és ma már nem tudnak kormányozni.

"Húsz évet visszamentünk az időben"

Szájer József szerint mind a demokratikus szabadságjogok, mind pedig a független intézmények függetlensége terén visszafelé megyünk az időben: "Most eljutottunk oda, hogy elértünk 1988. március 30-ig, s innen visszafelé megyünk" - közölte a Fidesz EP frakcióvezetője a párt 21. születésnapján a Bibó Szakkollégiumban tartott ünnepségen.

Szájer József közölte: húsz évet visszamentünk az időben a független intézmények függetlenségének garantálása terén is. Mint mondta, azt látjuk, hogy a köztársasági elnököt, a Legfelsőbb Bíróságot, az Alkotmánybíróságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét támadja a kormányzat, de korábban a Nemzeti Bankot, a legfőbb ügyészt is durván megtámadta a hatalom.

Az MSZP országos elnöksége - sajtóhírek szerint - szombati ülésén Bajnai Gordon miniszterelnöki-jelölését támogatta. Az SZDSZ vasárnap tanácskozott, de szavazategyenlőség alakult ki Bajnai Gordon személyének elfogadásáról, így folytatódnak a megbeszélések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×