eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Semjén: A kormánynak nincs épeszű ötlete arra, mit kellene tenni

A KDNP elnöke szerint "a kormánynak semmilyen épeszű ötlete" nincs a válság kezelésére. Semjén Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a legtisztességesebb megoldás az Országgyűlés feloszlatása lenne. A Fidesz-KDNP erre vonatkozó javaslatát azonban hétfőn nem szavazta meg a parlament.

A kormánynak semmiféle épeszű ötlete nincs a válság kezelésére - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a KDNP elnöke. Semjén Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben, amikor látszik, hogy nem megy a kormányzás, az lenne a tisztességes, ha a kabinet visszaadná az emberek kezébe a döntést, vagyis lehetővé tenné új választások lebonyolítását.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: egy kisebbségi kormány akkor sem lenne képes kivezetni az országot a válságból, ha Adenauer feltámadna, és valamilyen politikai zsenialitással állna elő. Mégpedig azért - magyarázta -, mert nincs többsége, ezért kicsinyes politikai paktumokkal kell megvennie pár álellenzéki vagy álfüggetlen képviselőt, ha át akarja vinni az akaratát.

Arra a felvetésre, hogy a kormánynak sikerült több fontos törvényt elfogadtatnia, Semjén Zsolt úgy reagált: a kabinet olyan költségvetést erőltetett át, amelynek sarokszámairól két hét után maga jelentette ki, hogy nem igazak. A pártelnök szerint ennek oka nem csak a gazdasági válság: a törvény keresztülviteléhez kormánynak olyan kompromisszumokat kellett kötnie, amelyek miatt egymással ellentétes elemek kerültek a büdzsébe - mondta.

Mi lesz a családokkal?

A bíróságokat speciális jogkörrel kellene felruházni, családi csődbiztost kirendelni, és szociális bankot felállítani ahhoz, hogy a családokat meg lehessen védeni az uzsorásoktól - véli a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt szerint a családok így csődöt jelenthetnének a bíróságon, amely akár fizetési moratóriumot mondhatna ki a közművek vagy a bank felé. Ezután a kirendelt csődbiztos áttekintené az adott család anyagi helyzetét és a likviditási problémák áthidalását lehetővé tévő pénzügyi tervet készítene, és ha van eladható ingatlan, azt is segíthetne megfelelő áron értékesíteni.

Szükség van egy szakosított pénzintézetre is, amely újabb hitelt adna a családoknak, hogy törleszthessék a meglévő adósságaikat, vagy más módon biztosítaná a likviditást - magyarázta az ellenzéki politikus, aki jó esélyt lát arra, hogy a javaslat támogatására rá tudja bírni a kormánypártot is.

Semjén Zsolt elmondta: azt tervezik, hogy konferenciát rendeznek a bankok, a bíróságok, a szociális rendszer és a közigazgatás szereplőinek részvételével a javaslatról, majd a tapasztalatokat összegezve fogalmazzák meg a törvényi koncepciót. A KDNP elnöke megjegyezte: korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kijelentette, hogy a kérdésről konzultálni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×