eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kétséges Gyurcsány euró-elképzeléseinek sikere

Kétséges, hogy az eurózónába tartozó tagállamok áldásukat adnák arra, hogy egy ország az előírt két évnél kevesebbet töltsön el az ERM II árfolyamrendszerben - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo vezető munkatársa Gyurcsány Ferenc javaslata kapcsán. A miniszterelnök kedden arról beszélt: a várakozási időt közös elhatározással le lehetne rövidíteni.

Hogy az eurózónához csatlakozhasson, az uniós tagállamnak - több más kritérium teljesítése mellett - előbb az európai árfolyammechanizmusba (ERM II) kell belépnie, nemzeti valutája mozgásának pedig két éven át +/- 15 százalékos sávon belül kell maradnia. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint azonban az "előszobáztatás" időtartama elvben lerövidíthető - mondta az InfoRádiónak Fóris György, a BruxInfo vezető munkatársa.

A szakértő hozzátette: Gyurcsány Ferenc érvelése szerint az uniós tagok közös érdeke, hogy minél több ország kerüljön az euró ernyője alá, mert így az adott állam pénzügyi és bankrendszere kevésbé van kitéve az egyébként gyakran súlyos gazdasági problémákat előidéző külső hatásoknak.

Fóris György úgy véli: a kormányfő érvei jórészt helytállóak, ám az eddig csatlakozott országok mind két évet töltöttek az ERM II rendszerben, ezért nem biztos, hogy áldásukat adják arra, hogy más tagállam ezt kvázi átugorja. Lehetséges, hogy elvárják: Magyarország is bizonyítsa, képes két éven át fenntartani azt az állapotot, amely igazolja, hogy érett az euró bevezetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×