eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gáz ára nem emelkedik április 1-jén

Április elsejétől nem emelkedik a földgáz fogyasztói ára Magyarországon - jelentette be a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Molnár Csaba hozzátette: a gyenge forint egy kisebb emelést is indokolt volna, ám az olaj világpiaci árának nyár végi nagy esése hamarosan megjelenik a hazai gázárakban is, ezért döntöttek a szinten tartás mellett.

A piac is szinten tartást várt, és a Magyar Energiahivatal is azt javasolta a kormánynak, hogy április elsejétől ne változzon a földgáz fogyasztói ára.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter azt mondta: az energiahivatal javaslata ellenében a forint utóbbi időben zajló gyengülése indokolttá tett volna egy kisebb mértékű emelést is, de a kormányzati álláspont az, hogy a forint erősödni fog, és a olaj árának 9 havi követése a gázárakban nyárra érvényesül majd.

Molnár Csaba délelőtt egy konferencián éppen a gázfüggőség csökkentéséről tartott előadást. Azt mondta: Magyarország leginkább a Nabucco-projekt megvalósításában érdekelt, mert az nemcsak alternatív útvonalat, hanem alternatív forrást is jelent, azaz ez csökkenti leginkább az orosz gázfüggőséget.

A miniszter elmondta: az ellátásbiztonság növelése érdekében az idén januárban, a gázkrízis idején már kiválóan vizsgázott gáztárolók kapacitását kívánja növelni, és azt a mennyiséget is, amelyet egy nap ki lehet venni ezekből a tárolókból.

Molnár Csaba további feladatként jelölte meg az energiatakarékosság növelését és a megújuló energiaforrások kihasználását. Az energiahatékonyság esetében a miniszter azt mondta: nem jó, ha Magyarországon négy minisztérium koordinál négy-öt takarékossági és energiahatékonysági programot, ezt egy kézbe kellene venni, erre javaslatot is tett a tárca, és heteken belül döntés születik róla.

A megújuló energiaforrások tekintetében Molnár Csaba kiemelte a biomassza erőművek építését és a geotermális energia szélesebb körű felhasználását. A miniszter szerint Magyarországon ebben van igazán potenciál, és ezek fejlesztésére 2013-ig mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×