eur:
385.62
usd:
354.66
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Minden párt saját javaslattal készül a gazdasági csúcsra

Mind az öt parlamenti párt több javaslattal készül a miniszterelnök által összehívott csütörtöki gazdasági csúcstalálkozóra.

Három feladat elvégzésére és egy hétpontos csomag megvalósítására tesz javaslatot a Fidesz a csütörtöki a gazdasági csúcstalálkozón. Matolcsy György, a párt gazdaságpolitikusa szerint először is, ki kell mondani, hogy Magyarországon gazdasági válság van, amit pénzügyi megszorító lépésekkel nem lehet kezelni, meg kell keresni a válság okát, és össze kell állítani egy gazdaságélénkítő programot, benne a kis- és középvállalkozások támogatásával, adó- és járulékcsökkentésével, energiatakarékosságot ösztönző intézkedésekkel.

Az SZDSZ három javaslattal érkezik majd az eseményre. A liberális párt az euró mielőbbi bevezetését, a több mint kilencezer állami feladat áttekintését és csökkenetését, valamint a közhivatalokban a fordított felelősség elvének bevezetését szorgalmazza.

Az MDF szerdán hozza nyilvánosságra kezdeményezéseit. Korábban a párt vezetője egy egyéves válságkezelési program szükségességéről beszélt, amelynek részeként jövőre a közszférában eltörölnék a jutalmakat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

A Kereszténydemokrata Néppárt a kormány egyoldalú és rossz válságkezelésére hívja fel a figyelmet a találkozón, ahol adóátrendezést, és adócsökkentést javasol majd.

A gazdasági tárca által készített, a gazdasági csúcs résztvevőinek elküldött vitaindítóban az áll, hogy a kormány az elhúzódó reálgazdasági válság közepette négy jelenség kezelését tartja kiemelten fontosnak: a szűkülő pénzügyi források és a zsugorodó exportpiacok ellensúlyozását, valamint a növekvő munkanélküliség mérséklését és a versenyképesség fokozását.

A szakmai anyag szerint a kormány a következő két évben több mint 1.000 milliárd forintos forrásbővítést tenne lehetővé a gazdaságban. Az MTI úgy tudja, a gazdasági csúcson Gyurcsány Ferenc pártelnökként szólal fel, és új kezdeményezéseket tesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×