eur:
385.7
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Chikán Attila: Akár tíz évig is elhúzódhat a magyar gazdaság válsága

Legalább másfél esztendő szükséges ahhoz, hogy Magyarország gazdasága visszaálljon a válság előtti állapotra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila. A Corvinus Egyetem tanára szerint azonban a magyar politikusok érdemben nem munkálkodnak egy megalapozott gazdaságfejlesztési stratégián, ezért akár tíz évig is elhúzódhat a válság.

Elsősorban a világgazdaság alakulásától függ, hogy mennyi ideig fog tartani Magyarországon a gazdasági válság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Corvinus Egyetem tanára, aki hozzátette: kiderült, hogy a globális gazdaság irányítási rendje nincs a helyén, sőt, nincsenek meg azok az intézmények sem, amelyek ezt kezelni tudnák, így nem lehet tudni, mennyit sikerül előrelépnie a világnak.

Chikán Attila úgy véli: ha a világgazdaság nem alakul számunkra kedvezőtlenül, sőt, talpra tud állni, és Magyarország okos gazdaságpolitikát folytat, akkor másfél-két esztendő kell ahhoz, hogy a magyar gazdaság helyrerázódjon, vagy legalábbis visszakerüljön a válság előtti állapotba.

Ennyi időre van szükség akkor is, ha a kormány arra tudná felhasználni a válságot, hogy megtegyen olyan lépéseket és elindítson olyan reformokat, amelyeket korábban nem mert, és ennyi idő kell akkor is, ha netán a kormány és ellenzék közelebb kerülne egymáshoz és szélesebb réteg támogatását tudnák megnyerni - mondta a szakértő, aki szerint ha ezek nem történnének meg, akkor akár tíz évig is elhúzódhat a válság Magyarországon.

Komoly munka kell

Chikán Attila pozitívumnak tartja azt, hogy a csütörtökre összehívott gazdasági csúcs részvevői egyetértenek a vállalkozások élénkítésében, a munkahelyek megőrzésében és a piacbővítésben; ez bizakodásra adhat okot.

A szakértő azonban hangsúlyozta: a kormánynak ennyi idő alatt már elő kellett volna állnia egy sokkal határozottabb programmal. Chikán Attila nem hisz a nagy zászlólengetős összejövetelekben. Szívesebben venné, mondta, ha néhány közgazdász és a vezető politikusok leülnének, és komolyan megvitatnák a problémákat, hogy bizonyos kérdésekben egyezségre jussanak.

Komoly munka kell annak érdekében, hogy egy megalapozott, stratégiainak mondható elképzelés alakuljon ki az ország gazdasági fejlődésére - hangsúlyozta a szakértő, aki emlékeztetett: korábban már voltak próbálkozások kerekasztal tárgyalások összehívására, ám azok munkájának eredményére senki sem volt kíváncsi.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×