eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Fidesz 24 órát ad a miniszterelnöknek

A Fidesz elnöksége 24 órát ad a miniszterelnöknek, hogy hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalap hitelével kapcsolatos szerződés részleteit. A párt szerint tűrhetetlen, hogy az állampolgárok még mindig nem tudhatnak semmit a hitelről, jóllehet a kormány már le is hívta az első ötmilliárd eurót. A Pénzügyminisztérium szerint minden nyilvános.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés részleteinek a nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz elnöksége - ezt Szijjártó Péter, a párt szóvivője közölte a testület ülése után.

"A Fidesz elnöksége határozottan arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet, hogy 24 órán belül hozza nyilvánosságra az IMF hitelszerződésben lévő valamennyi feltételt: mennyi a kamat, mikor kell visszafizetni, és milyen további megszorításokat írt elő az IMF a hitelfelvétel lehetősége érdekében" - hangsúlyozta a szóvivő.

Szijjártó Péter szerint tűrhetetlen, hogy a kormány titkolja a szerződést, pláne úgy, hogy a kabinet a húszmilliárd euróból ötmilliárdot már le is hívott. Szerinte az is tűrhetetlen, hogy a miniszterelnök ezzel a hitelfelvétellel szűk keretek közé szorítja egy következő kormány gazdaságpolitikáját.

Kormánytagok és kormánypárti politikusok korábbi nyilatkozatait idézve feltette a kérdést: nemzetközi szerződés vagy szándéknyilatkozat rendezi-e a pénzügyi támogatást? Szerinte nehéz elhinni, hogy egy 20 milliárd eurós hitelről nincs szerződés - márpedig a Pénzügyminisztérium ezt állítja.

A tárcának az InfoRádióhoz eljuttatott közleménye szerint ilyen esetekben csak egy szándéknyilatkozatot kell tennie egy országnak. A kölcsön feltételei pedig egységesek, és az IMF honlapján megtekinthetők.

A minisztérium így nem érti, mit kellene még nyilvánosságra hozniuk, hiszen a szándéknyilatkozat már teljes egészében ismert a közvélemény előtt is, más dokumentum pedig nincs.

A 24 óra szerda délelőtt jár le, de arról a szóvivő nem beszélt, hogy mi lesz a következménye, ha a kormány nem hozza nyilvánosságra a szerződést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×