eur:
388.37
usd:
360.43
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már nem kell félni az IMF segítségétől a szakértő szerint

A Szegedi Tudományegyetem adjunktusa szerint a Nemzetközi Valutaalap a kilencvenes években többször inkább ártott egy-egy segítségre szoruló országnak, mint használt. Halmosi Péter az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak még sincs oka aggódni, az IMF az ezredforduló után tanult a hibáiból, amit a korábban károsult országok is elismertek.

Sok ország szembesült a pénzügyi spekuláció romboló hatásával 1994-1999 között, és ebben az időszakban a Nemzetközi Valutaalap ténykedése, finoman fogalmazva, nem volt problémamentes - mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa.

Halmosi Péter hozzátette: az előző évezred utolsó évétől aztán az IMF kevésbé kemény megoldásokat alkalmazott, amelyek pozitív hatását utólag azok az országok is elismerték, amelyek korábban kritizálták a szervezet lépéseit.

A közgazdász szerint több dél-amerikai ország gazdasága azért is rendülhetett meg az IMF-hitel felvétele után, mert a befektetők többet vártak az egyes integrációs övezethez, például a NAFTA-hoz (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezet) vagy a Mercosurhoz (Déli Közös Piac) való tartozástól, ám csalódniuk kellett.

Nyugalom

A jelenlegi helyzetben ez nem fog bekövetkezni: el kell és lehet is hinni az IMF-nek, hogy tanult a hibáiból - hangsúlyozta Halmosi Péter, aki szerint elképzelhető, hogy a valutaalap valóban azokat a feltételeket támasztotta a Magyarország számára biztosított hitelért cserébe, amelyekről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszámolt.

Az IMF célja, hogy minél rövidebb idő alatt kisegítse a hozzá forduló országokat a bajból, ezért fontos, hogy az államok betartható ígéreteket tegyenek - magyarázta a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa.

Halmosi Péter elmondta: a Nemzetközi Valutaalap tényleg nem szól bele, honnan faragja le Magyarország a kiadásait, ugyanakkor sokkal egészségesebb lenne, ha nem rövid idő alatt, a pénzpiac megnyugtatása érdekében kellene átgondolatlan megszorításokat tenni, hanem felkészülten tudnánk ugyanezt a megtakarítást elérni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×