eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Véget ért a rendbontás: tűz, könnygáz, vízágyú, földúlt Andrássy út

Nem sokkal szombat este nyolc óra előtt véget értek Budapesten a nemzeti radikális tüntetők zavargásai. A rendőrség többször is könnygázt vetett be, egyszer a vízágyú is előkerült. A rendőrök elől menekülő tüntetők a többi közt földúlták az Andrássy utat és fölgyújtottak egy rendőrautót. Nyolc embert állítottak elő, három rendőr és egy idős hölgy sérült meg.

Véget ért a rendbontás a fővárosban szombat este fél nyolcra a rendőrség tájékoztatása szerint. A közlekedés megindult, megkezdődött az utcák feltakarítása. Rendzavarás nincs, azonban a budapesti rendőrfőkapitány által korábban elrendelt fokozott ellenőrzés továbbra is tart - közölte a rendőrség.

A mentőket csak egy civil sérülthöz riasztották: a Magyar Televízió székházánál egy idős asszony sebesült meg. Az asszony a televízió Szabadság téri székházának északi oldalán, a Zoltán utcánál sérült meg, fél nyolckor riasztották hozzá a mentőket. Egyelőre nem lehet tudni, mennyire súlyosak a sérülései, annyi bizonyos, hogy kórházba kellett szállítani - mondta az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy előzetes adataik szerint három rendőr sérült meg az utcai összecsapásokban. A rendőrség eddig nyolc embert állított elő.

Tafferner Éva kitért arra is: megkerült az a rendőrségi pisztoly, amelyet még a Szabadság téren veszített el egyik kollégájuk. A rendbontók feltörtek egy rendőrségi teherautót, amelyen technikai eszközöket szállítottak, a járműből tizennyolc védőpajzsot vittek el - mondta a szóvivő.

Elbontotta annak a kordonnak is a nagy részét, amely a Kossuth teret választotta el a Szabadság tértől. A BKV fődiszpécsere azt közölte: újra elindult a 4-6-os villamos, és a közlekedési cég valamennyi vonalán menetrend szerint közlekednek a járatok

Épphogy nem találkozott a két egymás ellen tüntető tömeg

A Gyurcsány Ferenc által meghirdetett Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat közös demonstrációja a Kossuth téren még azelőtt véger ért, hogy a Hősök teréről a Szabadság térre érkeztek volna a nemzeti radikális tüntetők.

A több száz fős radikális tömeget könnygázzal oszlatták fel a rendőrök. A demonstrálók a távirati iroda információi szerint füstbombákat és macskaköveket dobtak a rendőrökre, valamint cipőkkel dobálták meg a szovjet emlékművet.

A radikálisok megtámadták a Kossuth térről hazafelé tartó chartásokat is a Szabadság tér környékén. A hazafelé tartók egy hat-hét fős csoportjába több radikális fiatal kötött bele, többüket megrugdosták, másokat, akik menekülni próbáltak, megkergettek. Az MTI tudósítója a radikálisoktól azt hallotta, hogy "vadásznak" a chartás rendezvényről hazatartó romákra.

A radikálisok egy része a Szabadság térhez közeli Hazatérés templomba menekült, a Magyar Gárda tagjai terelték oda őket. Itt néhány kivételt leszámítva eleinte a bennrekedtek a rendőri fölszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni az épületet. Később azonban mégis távoztak a tüntetők Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője vezetésével este fél nyolc körül. A rendőrség senkit nem állított elő. A református templom harangját félreverték.

A rendőrség este hét óra előtt valamivel vízágyús tömegoszlatást hajtott végre a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcai metrómegállónál az MTI szerint, habár az Index tudósítója nem talált erre utaló nyomot a helyszínen.

A korábban a Szabadság térről kiszorított radikálisok egy csoportja az Oktogon felé tartott. Sokuknál macskakövek, vascsövek, kordontartó elemek, valamint egy rendőrségi pajzs volt látható. Az Andrássy úton a radikálisok több tűzcsapot is szétvertek, illetve megnyitottak, az úttesten legalább négy csapból ömlött a víz.

A tömeg az Oktogonnál pihent meg egy rövid időre este hét óra tájban, de a rendőrség könnygázt bevetve innen is kiszorította őket. A rendbontók mindent elpusztítottak, összetörtek, ami a kezük közé került: padokat, éttermi székeket zúztak szét, autókat törtek össze, jelzőtáblákkal és botokkal szerelkeztek fel.

A rendőrség így ismét nagy mennyiségű könnygázt vetett, ezúttal az Izabella utcában, a száz-százötven fős törő-zúzó csoport megfékezésére. A rendbontók ezt megelőzően az Andrássy úton a Hősök tere felé vonulva szétvertek mindent, ami a kezük ügyébe esett, autókat rongáltak meg. Az Izabella utcában sittet öntöttek az útra, a rendőrök ezt követően könnygázgránátokkal kezdték lőni a Szondi utca felé menekülőket.

A feloszlatott tüntetést követő rendbontás így este nyolc óra előtt valamivel ért véget Budapest belvárosában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×