eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Törvényi védelem alatt a hízott kacsa- és libamáj

Törvény védi Magyarországon a hízott liba- és kacsmájat - mondta az agrártárca szakállamtitkára, válaszul azokra a követelésekre, hogy nyilvánítsák őket hungarikummá. A libatömést úgyszintén törvény szabályozza, így az megfelel az állatvédelmi előírásoknak is. Süth Miklós szerint érdemes lenne az ilyen termékek csomagolásán feltüntetni, hogy azok kényszertakarmányozott állatokból származnak. A hízott liba és kacsamáj ellen bojkottot hirdető Négy Mancs állatvédő szervezettől a tárca kompromisszumkészséget vár.

A jelenleg kialakult helyzetnek nem szabályozási hiányosság, hanem egy etikai elvárás és egy magyar hagyomány szembenállása az oka. Az agrárminisztérium kompromisszumot ajánl a liba- és kacsatömés betiltását követelő állatvédőknek: az olyan hústermékek csomagolásán, amelyeket tömött állatokból állítottak elő, feltüntetnék, hogy milyen módszerrel táplált baromfiból készültek - mondta az InfoRádiónak a tárca szakállamtitkára.

Süth Miklós közölte: az állatvédőktől azt várják ezért cserébe, hogy ne egy-egy cégről, hanem - az etikai alapokra hivatkozva - legfeljebb a tevékenységről nyilvánítsanak véleményt, és ne lehetetlenítsék el az agrárágazatnak ezt a rendkívül fontos területét.

Magyarországon 1998 óta él az állatok védelméről szóló törvény, amely egyértelműen kimondja, hogy lehet libát és kacsát tömni. Az országgyűlés emellett júniusban fogadta el azt a határozatot, amely egyértelműen kimondja a hungarikumok - így a hízott libamáj - védelmét - magyarázta a szakállamtitkár. A franciaországi szabályozás éppen annyira védi az ott készült hízott libamájat, mint a magyar - jegyezte meg Süth Miklós.

Az agrártárca szakállamtitkára hozzátette: el kell érni, hogy fontolják meg döntésüket azok a külföldi cégek, amelyek a Négy Mancs állatvédő szervezet kampánya következtében úgy döntöttek, nem vásárolnak a Magyarországról származó liba- és kacsamájat. Süth Miklós szerint ebben segíthet az, ha a csomagoláson feltüntetik az állatok táplálásának módját.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×