eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 1. szombat Tünde

Orbán Viktor új alapokra helyezné a kapcsolatokat az amerikai magyarsággal

Orbán Viktor új alapokra helyezné az amerikai magyarság és az anyaország kapcsolatát. A Fidesz-elnök egyebek mellett erről egyeztetett tengerentúli munkalátogatásának első napjaiban.

Az ellenzéki vezető arra kérte fel Megyesy Jenő denveri tiszteletbeli főkonzult, hogy "készítsen elő egy dokumentumot, amely alapul szolgálhat az Amerikában élő magyarok és a következő magyar kormányzat közötti együttműködéshez".

Denveri programjának végén, kedden azt mondta: meg kell oldani például, hogy az amerikai magyaroknak a magyar állampolgárság iránti kérelmét a mai, kelleténél hosszabb idő helyett optimális két hónap alatt el lehessen intézni. Emellett meg kell vizsgálni, milyen segítségre van szükségük az amerikai magyaroknak, ha haza szeretnének települni, és fel kell deríteni, melyek azok az Amerikában levő magyar kulturális, szellemi értékek, emlékhelyek és épületek, amelyek az enyészet állapotában vannak, s érdemes volna őket fenntartani, mint az amerikai magyarság fontos kulturális helyszíneit. A pártelnök szerint azt is fel kell térképezni, hogyan lehetne "a reményeink szerint növekedésnek induló magyar gazdaságba bevonni az amerikai magyarok tudását".

Orbán Viktor külön kért egy javaslatot arra, hogy az Amerikában született magyar származású fiatalok számára miképpen lehet valamilyen modern technológiát is felhasználó hálózatot létrehozni, "mert az itt született második generáció a hagyományos közösségekhez már kevésbé vagy egyáltalán nem kötődik, számukra új közösségi formát kell teremteni".

A volt kormányfő Los Angelesben Oláh György professzorral tervezett találkozót, akivel azt egyezteti, hogyan lehetne Magyarországon hasznosítani a szénhidrogének utáni korszakról végzett, kémiai Nobel-díjjal jutalmazott kutatásait. A Fidesz elnöke később Sacramentóban találkozik Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóval, akihez régi, személyes kapcsolat fűzi, majd magyar üzletemberekkel folytat megbeszélést. A nyugati partról a keleti Maine államba, a Bush család birtokára utazik tovább, ahol a hét végén találkozik idősebb George Bush-sal, aki még tavaly nyáron hívta meg őt az Egyesült Államokba.

Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökeként - ő a felelős a transzatlanti kapcsolatokért - jövő héten részt vesz a Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján Minnesota államban.

Címlapról ajánljuk
Ezt komolyan gondolják: a NATO kilencvenezer katonát mozgósított

Ezt komolyan gondolják: a NATO kilencvenezer katonát mozgósított

A hidegháború vége óta legnagyobb hadgyakorlatát tartotta a NATO. Csaknem négy hónapot "szentelt" a szövetség arra, hogy felkészüljön egy feltételezett orosz támadásra.

Ma tartják a Békemenetet, korlátozásokra kell számítani

Ideiglenes forgalomkorlátozás kell készülni szombaton Budapest I., II., III., V., XI., XIII. és XIV. kerületében. Délelőtt 11-tól lezárják a belvárosban a Széchenyi István teret, a Lánchidat és a József Attila utcát. Szintén lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot is a Lánchíd közelében, illetve a Fő utcában is lehetnek lezárások.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×