eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Társaság alakul Munkácsy lappangó képeinek felkutatására

Eddig nem ismert Munkácsy-kép, a Délután a parkban című alkotás került Pákh Imre vállalkozó, művásárló tulajdonába. A festmény jó állapotban maradt fenn, a vállalkozó szerint értéke akár a 200 millió forintot is meghaladhatja. Pákh Imre szerint még körülbelül 200-250 eddig nem ismert Munkácsy-mű létezhet, ezek felkutatására a művásárló hamarosan létrehozza a Munkácsy Baráti Társaságot.

A Délután a parkban című, 90-szer 120 centiméteres képét Munkácsy Mihály fára festette; az alkotás egy világos ruhás hölgyet ábrázol egy padon, a közelben kislánya virágot szed, a háttérben pedig feltűnik egy antik szobor - mondta az InfoRádiónak a kép új tulajdonosa, Pákh Imre.

A képet - amelyet Esther Lasarde, a híres bankárcsalád tagja vásárolt meg a nyolcvanas évek elején Párizsban -, sokáig a Munkácsy életművét kutató szakértők sem ismerték - jegyezte meg a vállalkozó, művásárló.

Pákh Imre biztos abban, hogy a kép valóban Munkácsy Mihály alkotása, hiszen az aukciósház, ahol kalapács alá került, a legjobb szakértők véleményét kérte ki. A vállalkozó szerint a festmény illeszkedik a művész életművébe.

Az alkotás, amelyet szeptembertől az év végéig a Nemzeti Galériában a közönség is láthat majd, jó állapotban van, nem szorul restaurációra. Pákh Imre szerint az értéke több mint 200 millió forint.

Munkácsy Mihály összesen körülbelül hatszáz képet festett, ám csak nagyjából háromszáz hollétét ismerik. Ha néhány el is pusztult az alkotások közül, akkor is létezhet kétszáz-kétszázötven ismeretlen festmény - magyarázta a vállalkozó.

Pákh Imre elmondta: hogy a még nem ismert, lappangó festményeket is felkutassák, létrehozzák a Munkácsy Baráti Társaságot.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×